Som man tänker..

Var på nämnden idag och en av punkterna var en uppföljning av ett projekt som lägger fokus på våld i nära relationer. Ja det finns våld, det är ett som är säkert. Varför, kan man undra?
I helgen såg jag ett program om ungdomsbrottslingar. Där tog man fasta på att "som du tänker, så handlar du" Tänker du våld, begår du våldsbrott.
Jag kan bara gå tillbaka till min ungdomstid. Vilka läste vi om i historian? Krigarkungar, fältherrar och erövrare. Då som nu förekom det våld i film och litteratur. Vi läste aldrig om några filosofer, humanister och pacifister. Ja möjligen Jesus då, och han tog man livet av då han inte kunde eller var för upplyst att kunna skydda sig själv. Med andra ord var det då som nu brist på bra historiska förebilder. Däremot hade vi en hel del män som indirekta förebilder i skolan på den tiden. Rektorer, lärare och vaktmästare. Män som varken var speedade eller aggresiva utan representerade människosläktet med sina fel och brister.
 
Idag vimlar det inte direkt av män i skolan. Speciellt inte i förskolan och de lägre årskurserna. Säkert mycket pågrund av de pedofildebatter vi haft under de senaste decennierna. Kvinnorna i förskola och skola gör ett bra arbete men hur det än är behövs det också manliga förebilder. Annars är det lätt att grabbarna identifierar sig med sina actionhjältar och även spelar deras roller. Redan här sås det frö hos några individer som senare kan bli helt okontrolerbart. På skolan finns det inga vuxna män och kvinnor som samarbetar. Det blir kvinnor som fostrar pojkar och pojkar som lär sig att inte lyssna och det är en attityd de tar med sig ut i livet. Underhållningsvåldet/våldsporr etc är detsamma nu som på vår tid, möjligen grövre, det kommer bara ur andra kanaler. Läser man om några mjuka män i skolan? Kanske. På TV läggs mycket av fokus på våldsamma ledare och psykopater. Det här är en kultur vi odlar och vi får skörda frukter därefter. 
 
Det är lätt att sitta här och moralisera. Men jag blir uppriktigt sagt bekymrad. Det finns massor av utmärkta förebilder bland oss män. Och den del som faller igenom och begår våldsbrott är inte stor. Men det leder ändå till de fördommar vi får försvara oss mot varje dag.
 
Fram för fler killar i skolan och fler goda exempel på bra manliga förebilder.
 
//Kröpen
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0