Projektverkstan

Behöver du verkstadsutrymme för ditt projekt, hobby, mek, elektronik, konstruktion etc. Ung som gammal kontakta mig så får du veta mera. Enda kravet är att objekten kan förvaras och får plats i en plastlåda alt kan tas med hem. E-posta projektverkstan@outlook.se Eller ring 073-810 47 12
Projektverkstan-Vi driver idéer tillsammans.
 
 
 
 
 

Projektverkstan en ide Länkar

Den 26 april skrev jag om "Projektverkstan en idé" http://gnarp.webblogg.se/2012/april/projektverkstan-en-ide.html

Har hittat lite länkar om liknande verksamhet. En artikel från Svenska Dagbladet http://blog.svd.se/siliconvalley/2012/08/24/hackerkultur-i-krock-med-regelverk/ och två Youtubeklipp från de föreningar/sälskap som nämns i artikeln. Noisebridge: http://www.youtube.com/watch?v=fj6vKn5s1dk och Hacker Dojo: http://www.youtube.com/watch?v=rYt-E0BVSCc

Nu är det här verksamhet på hög nivå men det beskriver bra en anda som en sån här typ av verksamhet skulle kunna jobba efter. Vet du av en lokal som skulle passa eller får du tankar och ideer av de här materialet kontakta mig på projektverkstan@outlook.com

//Kröpen

Träffar om framtida äldreomsorg

Alla kommuninnevånare hälsas välkomna till en öppen diskussion om kommunens äldreomsorg

I Jättendal 28 augusti och Bergsjö 29 augusti

http://www.nordanstig.se/5.6f5dc8f4138fb4 139f4365.html

Gnarps-Rundan på cykel

 
 
 
Välkommen till tredje Gnarps-Rundan på cykel lördagen den 15/9 klockan 13.00. Start/Mål: utanför Kulturstjärnan i Gnarp. Sträcka: Kulturstjärnan-Åsbacken-Byn-Hoppskogen-Hästfarmen-Innergårn-Grängsjö-Röde-Q8 Åkne-Vallen-Kulturstjärnan. 20 km. Kom som du är cykling. Ingen tidtagning. Fika gärna längs vägen.
 
//Kröpen
 

Dressyrtävlingar på Gnarps Ridklubb 25-26 aug.

Dressyrtävlingar på Gnarps Ridklubb 25-26 aug. Ponny med ponny med final i Hälsingecupen på lördag och dressyrtävlingar för ridhäst med final i Hälsingecupen på söndag. Start 9.00 bägge dagarna. Fika försäljning. Välkommen! GRK
 
 
 

Final "Projekt logolv" Kalas+bröllop

Igår var vi framme vid sanningens ögonblick då det var dax för finalen i projekt logolv. Carinas födelsedagsfest och vårt i hemlighet planerade bröllop. Vi har ju aldrig kommit till skott men nu var det dax. Rockabilly var kalasets tema och vi började med att samlas för välkomstdrink på altanen. Jag tog ett djupt andetag när Carin Walldin kom gående längs grusgången. Det bara snurrade i huvudet liksom och jag har aldrig sett så många tappade hakor på samma ställe.:)  Men det gick bra. Fantastisk väder. Mat och dans på lon och ett kanonbra live-band från Hudiksvall. Tack! till alla som kom och gjorde den här kvällen till ett minne för livet. Tack! Carin för den fina vigselakten. Tack! till bandet och också ett tack till er som kom på på dansen senare på kvällen. Här har ni kommer några bilder från kvällen. Jag kan rekommendera borgerlig vigsel. Det är medborgarnytta om nått.:)
 
 
 
 
Hela gänget.
 
 
 
 
 
 
 
 

Den kommunala organismen

 
Imorgon startar den politiska höstterminen för mig. Det är väl med lite blandade känslor. Som politiker har man väl egentligen två uppgifter. Att se till att den kommunen går ihop, och levererar en för medborgarna fullgod service. + att driva lokala utvecklingsfrågor så att vi på sikt kan växa befolkningsmässigt eller åtminstone bibehålla invånarantalet.
 
Och det är just balansen med de här uppgifterna som är dilemmat. De mesta av resurserna går åt till att få den juridiska personen kommunen att överleva och ge innevånarna den basservice, vård, skola och omsorg etc. En för liten andel resurser blir kvar att driva utvecklingsfrågor med.
 
Om vi tänker på kommunen då. Vem äger den? Ja det är ju vi kommuninnevånare tillsammans och vi förväntar oss service och skydd av den samma. Vartifrån hämtar kommunen sin näring om vi tänker på den som en organism? Jo den kommer ju från oss kommuninnevånare. Här är den medborgarnytta skattebetalarna känner väldigt viktig för att de ska vara motiverade att ge näring till organismen.
 
Vårt problem (politikerna) är att leverera medborgarnytta till kommuninnevånarna så att de tjänster kommunen erbjuder känns meningsfulla och att flödena går mellan  kommuninnevånarna och organismen och inte vänder och flödar i motsatt riktning till andra kommuner. Kommer kommunens verksamhet inte en betydande del av kommuninnevånarna till gagn då stryper vi näringstillförseln och organismen får ännu svårare att klara sig. Här i ligger utmaningen.Över hundra elever går i skolan i grannkommunerna. Över 50% av pensionärerna svarar i en enkät att de önskar leva sitt kommande pensionsliv i en annan kommun.  Kan vi vända skutan? Kan vi göra saker annorlunda än hur de har gjorts de senaste åren? 
 
 
 
 
 
 

Mjölkproblematiken

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5221610
Allvarligt. Jag läste en artikel ifrån USA där är bönderna fristående och säljer mjölk till den dom vill till dagspris. Efter att ha läst biografin om Steve Jobs så känner jag att andra än producenterna kontrollerar konsumentleden och konsumentupplevelsen. Om Steve Jobs hade varit bonde tror jag att han hade öppnat en kombinerad mjölk- och köttbutik/mejeri med centralt läge tillsammans med de andra bönderna runt en stad och på så sätt kapat flera mellanled. På sätt skulle man kunna återta makten över produkterna och samtidigt bidra till lokal-utveckling.
Problemet är att det skulle ta årtionden att bygga upp. Men som det är nu spelar man på böndernas sårbarhet så kan det inte få fortsätta. grrrr.:/

Säsongspremiär Bordtennis

På torsdag 16/8 19.00 är det säsongspremiär för NIF-pingisen och alla intresserade är välkommen till Gnarpsviljan för att spela eller titta. Även i år har vi en dubbeltid på torsdagar. Den andra träningsdagen lite längre fram blir söndagar.

// NIF-Pingisen

Dela anteckningar och information

En kul grej. Jag registrerade ett konto på https://www.evernote.com/
Där kan man dela information, göra anteckningar och noteringar. Det fiffiga är att det går att använda via datorn på Evernotes hemsida eller som app i Iphone och Android. En knapptryckning så är du inne om du knappat in inloggningsuppgifterna. Användarnamnet är gnarpse och lösenordet är gnarpare. Du behöver inte skriva vem du är när du antecknar men det är ju trevligt.
 
Vill att det ska funka ungefär så här. Med ett enda tryck på appen ska du kunna klottra ner det du vill, vart du än är och det ska samtidigt kunna läsas av andra och kommenteras lika enkelt. Precis  som en vanlig anslagstavla. Visst, du riskerar att få det du skriver nerrivet och ändrat som på tavlan nere vid Stjärnan men det vet du om samtidigt som du sätter upp lappen.  Har letat lite sånna här verktyg på nätet med tillhörande app och vanlig webbsida. Har ni andra tips på andra lösningar?
 
Vi får se om det är nått som funkar.:)
 
 

Ledning och styrning

Här är det länge sen det bloggades någonting senast men nu känner jag att det är läge. Förra fredagen sprang jag runt på stan och handlade lite efter jobbet. Kom på att jag behövde en ny, läsa på bussen bok och sprang in på bokhandeln. Efter lite letande hittade jag "Management enligt Puh" av Roger E Allen. Den fångade mitt intresse.

Kanske var det inledningen som var anledningen.:)
"Överallt omkring oss ser vi dåligt ledarskap, till exempel tjälskott som inte har lagats, studenter som inte kan läsa och skriva, bilar som måste återkallas, bortslösade skattekronor, gator och torg där man inte går trygg. Listan är lång och för varje dag blir den längre. Varför är det så?"

HALLÅ!!! Den här måste jag läsa tänkte jag. Men vadå? Tjälskott som inte lagas beror det på dålig ledning? Jag började läsa.

Roger E Allen gör mycket riktigt som titeln antyder jämförelser med berättelser från Nalle Puh´s värld. Nu kan jag direkt säga att Nalle Puh böckerna heller är så lättbegriplig speciellt för en forna Haddängsbo. Men hur som helst. Läser du boken blir du medveten om vikten av en bra ledning. Allen hävdar bestämt att en stor del av de problem vi dagligen konfronteras med beror på oengagerade, ostrukturerade chefer som lägger ner onödigt mycket tid på svårbegripliga sofistikerade teorier om chefskap än att jobba med att förbättra verksamheten och tilllämpa de sex grundläggande ledningsfunktionerna som ingår i en chefs arbete. En ledares främsta uppgift enligt Allen förutom att bidra med stabilitet är att vara ett gott föredöme För oavsett vad hon/han kommunicerar så sätter hennes/hans sätt att vara ribban för verksamheten.

Nu ska jag inte berätta för mycket om du vill läsa boken. Men vilka är de sex grundläggande ledningsfunktionerna då? Jag känner att jag inte kan undanhålla er dem. För jag tror att du kan ha nytta av dem oavsett om du planerar att bygga ett växthus hemma, ordna en kräftskiva i byn eller bygga en kraftverksdamm. Läs gärna den här boken, den är riktigt rolig. Jag lånar gärna ut den. Det är bara att höra av sig.:)

*Fastställa mål
mål och delmål
*Organisera
analysera vad som behövs för att nå ditt mål. vilka resurser behövs och vem är mest lämpad att genomföra dem.
*Motivera andra
ett skäl till att han/hon ska hjälpa dig att nå målet.
*Utveckla människor
stärka förmågor
*Kommunicera
löpande tala om och informera för alla vad som händer i projektet.
*Mäta och analysera
hitta en mätmetod som berättar hur det går och berätta det för medarbetarna så att de vet vad de gör rätt, så att de kan göra saker ännu bättre.

//Kröpen
Nordanstigs Kalaset


RSS 2.0