Siffrorna kom fram till slut.

Tack! Siffrorna för gymnasiebehörigheten för Nordanstigs kommun kom fram till slut. Förutom att eftersökt dom politiskt så efterlyste jag dom här i bloggen 23/7 i samband med att Radio Gävleborg ringt runt och frågat samtliga kommuner i länet. Siffror saknades för Hudiksvall och Nordanstig. Hudiksvall kunde lämna en acceptabel förklaring men från oss saknades det bara siffror. Ett tag kändes det som vi inte var förmögna att få fram dom. Visst, dom var inte bra. Men det finns enligt mig inga siffror som är så dåliga att vi inte kan redovisa dem. För ska vi ska kunna vara en organisation med ett inbyggt lärande måste vi få tillgång till siffror och nyckeltal för att kunna vidta åtgärder och ge verksamheten de medel och resurser som krävs. Och det så fort det bara går. Samtidigt som jag själv kände ett ansvar att kunna redovisa uppgifterna då jag sitter i gymnasierådet.

Jag förstår att det var ett känsligt läge med skolsammanslagningen och att siffrorna visade på "fel" tendenser. Men det finns andra saker att ta hänsyn till oxå och undervisningen fortsätter på vår nu enda högstadieskola. Har den de medel och resurser som behövs. Kan vi hitta en bättre balans mellan budget och resultat/behörighet. Kan vi undvika liknande siffror till våren. Det kan vi absolut, men kommer inte siffrorna fram kommer vi aldrig att lyckas. Det här handlar inte bara om politik och enskilda partiers popularitet utan det här är en angelägenhet för alla partier. Här måste varje god ide få en chans att överleva oavsett varifrån den kommer. För året ungarna förlorar får de aldrig tillbaka samtidigt som vi ändå ska vara glada att vi har ett fint alternativ för de som inte klarar målen. Men målet måste vara att fler elever klarar behörigheten redan i grundskolan.

http://helahalsingland.se/nordanstig/1.3950461-var-tredje-bergsjoelev-saknade-behorighet

Kulturstjärnans elektroniska anslagstavla är igång.Kulturstjärnan har satt upp en elektronisk anslagstavla/bildskärm. Har din förening en planerad aktivitet hör av er till KS-kontoret med er text eller affisch så lägger de ut den. Ett fantastiskt bra initiativ.

Närproducerat-Aktivtetsdag 1-2 okt.NIF-Tipset

Nu går vi in på sista veckan i försäljningen av NIF-tipset. Satsa en hundring, gör en enkelrad och du kan ha 4000 i näven före jul. + Att du har chansen att vinna på raden hos Svenskaspel oxå.:) http://www.norrfjarnsif.se/content/view/47/91/

Fredag kväll/lördag morgon.

Ja då var det fredag igen och veckan hade tagit slut som Noice sjöng. Veckan som var då? Tja. Förra helgen hade pingisen sin första seriehelg. Här hemma fick vi hastigt ställa iordning för division 5 sammandrag då informationen hade varit knapphändig. Det flöt på rätt bra. En seger av tre blev det. Trean gänget var til Bollnäs där Skytteltorp(Uppsala) och kometen besegrades med 8-1 resp 8-6. Kometen har vi väl inte rubbat på 40 år men nu small det. Inspirerande.:) Sexan tog två av tre matcher i Färila. Kort sagt en bra helg och vi har fortsatt att träna bra i veckan.

I söndags var vi till Delsbo på hoppning. Fanny och Milina gick runt i bägge klasserna. Var väl inte så nöjd efter första klassen. Men i andra överträffade de sig själv. Det blev ett stopp och en trillad bom men det var högt och två nervvrak till förräldrar stod och blundade vid staketet. Varför utsätter man sig överhuvudtaget för sånt här. Men är dom bara nöjd över sin egen insats får det vara hur det vill.

Veckan då. Ja måndag, då var jag jäkligt allergisk men til onsdan hade jag fått bukt med skiten. Typiskt för hösten för min del. Hälsade på hos Kulturstjärnan på kvällen. Fantastiskt fin verksamhet. Vi var några som pratade samverkan och framtidens föreningsverksamhet. Försöker oxå få till en studiecirkel för föreningskassörer hoppas jag lyckas.Det känns som föreningarna står och faller med bristen på styrelsemedlemar framöver. I torsdags var jag och Fanny på pingisträning. Och naturligtvis kunde vi inte låta bi att duellera på 50 meter löpning. Två gånger tom. Något som ledde till att varje muskel är i olag i benen idag.:)


Den här veckan var helt politikfri. Det är rätt intressant i OL-nämnden. Jag har lite svårt att hänga med i alla termer. Men det känns som det går att vara med att påverka lite åtminstone. Hade ju inte alls tänkt mig att jag skulle bli ordinarie när jag tackade ja till ersättarplatsen. Och sen flyttade partivänner och jag hamnade i utskottet. Jag tror att, känns det fortfarande roligt kommer jag nog att fortsätta efter 2014 men det är svårt att se var det hamnar. Konstigt nog tvärtemot vad jag trodde så är det de mjuka frågorna jag gillar mest.

Gnarpsfrågorna engagerar. Det är få hus till salu och vi behöver treviga attraktiva boenden för pensionär. Det ska vara nära till service och de ska känna sig trygga. Då blir lägenhet ett alternativ och kanske får ytterligare någon familj plats i en villa. Nu har vi chansen då Sundsvall kommer 12 minuter närmare. Arbetsmarknaden då? Sånt här går sakta. Jag tänkte på alla bussar som stannar och byter i Gnarp när jag cyklade hem en dag. Gnarp som busshamn kunde utvecklas mer. Kanske en serviceverkstad en vänt- och godshall i anslutning till E4. En spännande tanke. Annars får vi nog vara glad över de arbeten vi faktiskt har.

Skolan kan jag heller inte riktigt släppa. Många blev inte behöriga till gymnasiet. Ytterligare ett skolår väntar dem här hemma. Vad kan vi förbättra. Jag är inte säker på att centraliseringen kommer att gagna verksamheten. Det gäller att vi kan få luft mellan eleverna, att arbetsmiljön blir bra och att de får ett gott och individuellt anpassat stöd under sin utbildning. De ska känna en glädje att gå till skolan och känna sig berikade och inte förvarade. På sikt kommer det att bli bättre. Det tror jag säkert. Men jag är oxå rädd att vi förlorat än mer elever till friskolorna. Det här är i första hand ett problem för kommunen som förlorar skolpeng men för elevens del behöver det absolut inte vara det. Det första målet måste bli att vi ska klara jobbet på de första nio åren åt att ungarna trivs och utvecklas.

Jaja. Dax att hoppa i säng. Gonatt.:)

17 fler Gnarpsbor under senaste halvåret.

Gnarp ökar med 17 innevånare under första halvåret 2011. Kul oxå att Harmånger vänder trenden.

Hela Hälsingland skriver. http://helahalsingland.se/nordanstig/harmanger/1.3915082-harmanger-och-gnarp-ljusglimtar

Studiecirkel/Kurs i föreningsekonomi.

Vill du gå en kurs för föreningskassörer här hemma i Gnarp i höst. Ekonomi/bokföring. För anmälan och information ring mig på 073-810 47 12.


Pingis på Viljan imorgon.

Välkommen på div 5 pingis imorgon lördag 17/9 klockan 10. Division 3 gänget åker till Bollnäs och laget i sexan gästar Färila. Lycka till grabbar.:)

//Kröpen


Pingis på Gnarpsviljan.

Pingis för alla. Varje torsdag 19-22 på Gnarpsviljan. Välkommen!

Byaserien i pingis.


Dax för NIF-Tipset

Nu har det blivit dax för höstens NIF-tips. Vi säljer rader i några veckor framåt Vill du delta med en rad, bor på annan ort kontakta mig på telefon. 073-810 47 12 eller skicka ett mail till ajengstrom@hotmail.com
Läs mer om NIF-tipset här http://www.norrfjarnsif.se/content/view/47/91/

//Kröpen


Bilder från Gnarpsrundan

Fixien är redo. ska den hålla hela vägen. Det blev två ekerbrott.:)Sekitariatet.:)Marianne, Gunilla, Kalle, Åke och Anki vid starten.Robin


Bror, gammal cykel- och motionräv. I samma ålder som jag är nu, kanske lite äldre sprang vi Stockholm Maraton tillammans. Skulle jag göra det idag vettesjutton hur det skulle sluta.

Gruppbild före avfärd.Seg backe redan första kilometrarna.

Trångsundsgubben. Välsnidad.Framme för fika i Norrfjärn.

Inga och mamma skötte markservicen.Åke Brolin också en räv när det gäller motionsverksamhet. Annars har han ett gediget pingis intresse. Missar sällan någon av Söderhamns hemmamatcher.


Pengar en enhet med fullt fokus på.

En kul grej som kom upp på medlemsmötet igår. Är människan förmögen att värdera eller mäta saker och ting i någon annan enhet än pengar längre. Verksamheten då. Ja vi kan ju inte budgetera mer än vad vi har råd med i kommunen, det är klart. Men ändå. Är vi förblindade av kronor och ören. Om exempelvis en elev förlorar ett år av sitt liv pga av att han eller hon inte är behörig till gymnasieskolan är det oxå en förlust för den enskilda eleven. Då är det helt plötsligt inte pengar det handlar om utan det viktigaste av allt, livet själv som naggas i kanten. Och de dagarna kan vi aldrig ersätta vilka sparpaket vi än sätter in. Nu har vi en fantastisk vuxenutbildning i kommunen som brukar lyckas väldigt bra om elever inte blir behöriga efter grundskolan. Men varför ska vi inte kunna klara av att göra jobbet på de första nio åren?

Kom ihåg föredraget med Rina Näslund imorgon kväll.

Föreläsning om tillväxt och mångfald den 6 september 2011 på Turistbyrån i Jättendal
Projekt Öppna Dörrar på Länsstyrelsen arbetar med att nå tillväxt på företag genom att
dra nytta av de resurser som finns i vårt multikulturella samhälle.
http://nordanstig.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2011/2011/2011-09-01-Inbjudan-till-forelasning-om-tillvaxt-och-mangfaldden-6-september-2011-pa-Turistbyran-i-Jattendal.html

Kom ihåg byakampen på lördag.

Lördagen den 3 september 11.00 ordnar Gnarps Lekparksförening familjedag med byakamp vid lekparken i Röde. Byarna tävlar i 10-mannalag 5 killar/5 tjejer. (inga deltagare under 7 år.)
Varje by får anmäla hur många lag de vill, men det måste vara personer som har anknytning till byn. Får man inte ihop lag får man låna från angränsande by.
Stafettgrenarna får man veta på plats.
Anmälningsavgift 250kr/lag
Sista anmälningsdag den 27 augusti.

Anmälan görs till Anna-Cari Hansson 0652-21135, Anna Dahlin-Hansson 0652-20163

Grillen kommer att vara tänd för de som vill. Ta med picknickkorgen!
Kaffe, dricka, glass och lotteriförsäljning på plats.
Det är en familjedag så det är en nykter tillställning.

Berggården ordnar pubkväll efter byakampen

Föreläsning om tillväxt och mångfald. Öppna dörrar.

Föreläsning om tillväxt och mångfald den 6 september 2011 på Turistbyrån i Jättendal
Projekt Öppna Dörrar på Länsstyrelsen arbetar med att nå tillväxt på företag genom att
dra nytta av de resurser som finns i vårt multikulturella samhälle.
http://nordanstig.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2011/2011/2011-09-01-Inbjudan-till-forelasning-om-tillvaxt-och-mangfaldden-6-september-2011-pa-Turistbyran-i-Jattendal.htmlRSS 2.0