Företag i landsbygd.

Info från Hela Sverige ska leva. http://www.helasverige.se/kansli/nyheter/visa/nyhet/vad-kan-vi-laera-oss-fraan-ett-framgaangsrikt-foeretag-paa-landsbygden

Som man tänker..

Var på nämnden idag och en av punkterna var en uppföljning av ett projekt som lägger fokus på våld i nära relationer. Ja det finns våld, det är ett som är säkert. Varför, kan man undra?
I helgen såg jag ett program om ungdomsbrottslingar. Där tog man fasta på att "som du tänker, så handlar du" Tänker du våld, begår du våldsbrott.
Jag kan bara gå tillbaka till min ungdomstid. Vilka läste vi om i historian? Krigarkungar, fältherrar och erövrare. Då som nu förekom det våld i film och litteratur. Vi läste aldrig om några filosofer, humanister och pacifister. Ja möjligen Jesus då, och han tog man livet av då han inte kunde eller var för upplyst att kunna skydda sig själv. Med andra ord var det då som nu brist på bra historiska förebilder. Däremot hade vi en hel del män som indirekta förebilder i skolan på den tiden. Rektorer, lärare och vaktmästare. Män som varken var speedade eller aggresiva utan representerade människosläktet med sina fel och brister.
 
Idag vimlar det inte direkt av män i skolan. Speciellt inte i förskolan och de lägre årskurserna. Säkert mycket pågrund av de pedofildebatter vi haft under de senaste decennierna. Kvinnorna i förskola och skola gör ett bra arbete men hur det än är behövs det också manliga förebilder. Annars är det lätt att grabbarna identifierar sig med sina actionhjältar och även spelar deras roller. Redan här sås det frö hos några individer som senare kan bli helt okontrolerbart. På skolan finns det inga vuxna män och kvinnor som samarbetar. Det blir kvinnor som fostrar pojkar och pojkar som lär sig att inte lyssna och det är en attityd de tar med sig ut i livet. Underhållningsvåldet/våldsporr etc är detsamma nu som på vår tid, möjligen grövre, det kommer bara ur andra kanaler. Läser man om några mjuka män i skolan? Kanske. På TV läggs mycket av fokus på våldsamma ledare och psykopater. Det här är en kultur vi odlar och vi får skörda frukter därefter. 
 
Det är lätt att sitta här och moralisera. Men jag blir uppriktigt sagt bekymrad. Det finns massor av utmärkta förebilder bland oss män. Och den del som faller igenom och begår våldsbrott är inte stor. Men det leder ändå till de fördommar vi får försvara oss mot varje dag.
 
Fram för fler killar i skolan och fler goda exempel på bra manliga förebilder.
 
//Kröpen
 
 
 
 

Satt och läste..

Satt och läste lite på Wikipedia om John Stuart Mill ikväll. Hans ideer är lika aktuella nu som för 150 år sen. Sitter och klurar på hans fyra induktiva metoder. Håll i er, här kommer dom.:)
  • Överensstämmelsemetoden: Om två eller flera fall av det fenomen, som skall undersökas, blott har en omständighet gemensam, så är denna omständighet, vari samtliga fallen överensstämmer, orsaken (eller följden) till det givna fenomenet.
  • Differensmetoden: I de fall där den undersökta företeelsen förekommer och i de fall där den inte gör det har alla omständigheter gemensamma utom en, så är den omständigheten orsaken eller ett nödvändigt led i orsaken till företeelsen
  • Restmetoden: Om man i ett fenomen ser bort från de moment, som man genom föregående induktioner vet vara följder av vissa omständigheter, så är resten av fenomenet följd av den eller de återstående omständigheterna.
  • Variationsmetoden: Varje fenomen, som på visst sätt förändras, så ofta som ett visst annat fenomen förändras, är antingen orsak till eller verkan av detta fenomen eller står på annat sätt därmed i orsakssammanhang.
//Kröpen
 
 
 

Perfekt fullmåne

 
En bild från kvällen. Foto: Lena och Göran Dahlen.
 
Fullmåneskidåkningen fick de bästa av förutsättningar. Vi samlades hemma hos Gunnar i Tomtes vid halv tio tiden på kvällen och det började droppa in en hel del glada skidåkare. Vi packade in oss i bilarna och körde i karavan mot Vattingen. Redan på vägen ner förstod vi att det skulle bli en häftig upplevelse. 13 grader kallt, lätt vind och med månen som lampa, gav vi oss ut över klapperstenfälten. Havet låg öppet och vi kunde se blinkande fyrtorn både på Brämön och Gran. Det bästa var nog ändå skidspåret som låg där innan. En finsmakare hade varit ute och åkt och spåret tog oss förbi flera av gravröserna. Kan det ha varit Sven? Till och med strimlor av norrsken kunde man se över Brämön. Vi stannade för fika vid en liten tjärn några gick ner till strandkanten. Själv hade jag med mig glögg, bullar och en apelsin som smakade utmärkt där i Vattingsmalarnas naturreservat så där efter tolv på natten. Hoppas vi kan göra det igen.:)
 
 
 
 

Fullmåneskidåkning

På fredag blir det fullmåneskidåkning mellan Vattingen och Sörfjärden. :) Kröpen och jag har sagt att vi kan träffas hemma hos mig i Byn ca 10 på kvällen(Tomtes), då kan vi surra å fixa samåkning. Lite fika kan ju vara kul att ha med sig. Alla kan hänga på å har vi tur får vi höra Herrgårdstjärnsvargen. :)
 
Gunnar o kröpen

Skotercafe

Nu på lördag samt nästa lördag (26/1 och 2/2) kommer Grängsjö Byalag att hålla skotercafé i sitt medlemshus "Grängsjö kapell"
Det har ryktats om våfflor, korv och kaffe/saft/te och smörgåsar!
Varmt välkomna! Tid kl 12-15
Squaredance!


Bruna Laguner


Finväder

 
Fin vinterdag. Alla ut. Emil, Amanda, Fanny, Carina och jag. Hästarna med förstås.:)

GTF (Gnarps Tredje Forum)

Välkommen in till GTF (Gnarps Tredje Forum)
 
Starten har varit lite trög men jag fortsätter att lägga upp nyheter, frågor och små guldkorn. Sånt som är för litet att blogga om och det som inte passar in i Gnarps Facebook-grupp.
 
 

Mellan hägg och syren.

 
Så här i kylan är det härligt att drömma sig tillbaka och titta på gamla kort. Speciellt sånna som inte föreställer vintern + några med gulliga djur på. Vi tar några från 2008. Håll till godo. Hoppas dom värmer.:)
 
 
Nere vid ån i Ås.
 
 
Skuttan kanin och Zingos nos som sticker fram.
 
 
Vår förra shettis Ross.
 
 
Och vår gamla katt Ragnar.
 
 
 
 
 
 

GNARSPNET

Se till att boka er till det svettigaste lanet någonsin! 53/120 bokade!

http://gnarspnet.azurewebsites.net/Booking
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Atomvinter

Ås torsdagkväll -20°C stjärnklart.
 
Januari och februari är riktiga hundmånader, skjutsade Fanny till klubben på US-möte vid sex och det var nog -22°C i däruppe i Vallenbacken. Jag förstår inte hur jag ska ta mig igenom nålsögat och det är lika varje år. Det måste vara fiskarblodet som likt ett mumintroll får mig att vilja gå i ide. Sen när det väl blir vår är allt lidande glömt och "lika borta som snön" som Per Gessle skulle sjunga. Allt är blåtjälat. Hästarnas vattenhinkar, både inne och ute, snö och is vid dörrar och portar.  Nygamla pannan går som en tryckkokare nere i källarn och pelletsen trillar glatt genom röret. Motionera utomhus kan man bara glömma. Och alla kläder som behövs sen. Lager på lager hela hallen full.
 
På tal om Per Gessle. Det var en annons om Gyllene tiders eventuellt kommande sommar turne som fick mig att tänka på min gamla avgångsklass med avgångsår 1983. Där var jag en av de få som vågade stå upp och säga att Gessles musik var helt ok. Det innebar att jag stämplades som helt passe vid den tiden. Av någon slump har Per Gessle på ett eller annat sätt lyckats återuppstå till de två klassträffar vi haft tidigare och då har jag inte varit sen att påminna dem. Det var då jag plötsligt kom på att det är trettioårsjubileum på klassen i år. Fick rena chocken.:)
Nåväl, har redan pratat med en av tjejerna och jag tror vi kan se fram emot en riktigt trevlig tillställning till sommaren.
 
Om jag önskar mig vår, tror jag det kan infrias snart. Men att hoppas på en het sommar för Gyllene tider är nog att hoppas för mycket. Kanske kan det blir en turne i bästa Sven-Ingvars stil åtminstone. En annan gubbe som kvicknat till är David Bowie och jag delar hans senaste här nere.
 
Ha det Kröpen.
 
 
 
 
 
 

MID SWEDEN SWAP

 
Tiden går fort, snart är det dags för Mid Sweden Swap. Så börja planera in Lördag den 2/3 2013 för att åka till Gnarp. Plocka ihop det ni inte behöver och kom och sälj det på Mid Sweden Swap. Mer info kommer senare. Bordsbokning ring: Janne 070-2407760 eller Erik 070-5449892 ,50 Kr/bord borden finns på plats.
http://www.midswedenrebels.se/
 
 
 
 
 
 
 

Om du behöver skjuts.

RING TAXI GNARP

Gnarps g:a station går i graven.

Nu går Gnarps g:a station i himlen in. Farväl. Bra att initiativ tas och riva byggnader som inte används.:)
 
 
 
 
 

Vän-ort

Gnarp skulle kanske ha en vän-ort. Jag föreslår Gagnef. För de två digitala resenärerna som hittade till Gnarp via Twitter. Vad ska vi göra? Tänka på Gagnef lite extra kanske och snart tillhör vi kanske samma region oxå.:)
 
Förresten, hur gick det med Nordanstigs gamla vän-kommun Holeby. Den ingår numera i storkommunen Lolland Kommune.
 
Ger ett smakprov här nere.
  
 
 

Vart gick Loket?

 
Blir det inte så mycket av i Nordanstig fortsättningsvis.
Och då är det är inte bingolotto jag menar, utan mer lyckohjul.:)
 

Välkommen till Gnarps Tredje Forum.

Gör ett besök på Gnarps Tredje Forum.  Tryck här...
 
 
 

Kort replik.

Moderaterna lämnar allianssamarbetet i Nordanstig. Vad det kommer att innebära för deras trovärdighet och popularitet vill jag låta vara osagt .Centern säger att de tvekar. Hade de tvekat skulle dom ha gått upp och satt sig i opposition när det var dax att välja kommunstyrelsen vice ordförande. Vad det här kommer att innebära fortsättningsvis? Ja, i bästa fall kanske kommer det hinnas med att utövas lite politik under den här mandatperioden.
 
 
 
 
 

Hur tänker man?

http://helahalsingland.se/nordanstig/bergsjo/1.5462277-kampar-for-ungdomsgard
 
Det här är inte ens en fråga. Nordanstigs kommun har FÖRVÄRVAT Bergsjö-gården. Och behöver ungdomarna en lokal ska föreningen som huserar i huset ta emot dem med öppna armar. Eller tycker de inte att de behöver vara tillmötesgående nu när de inte har det ekonomiska ansvaret? Flera gånger under den här resans gång har jag frågat hur man ska göra med huvudmannaskapet för uthyrningen. Uppenbarligen fungerar det inte. Eller ska kanske kommunen gå in och hyra av föreningen som sköter gården som den själv äger?  Det här är så konstigt så man blir med kattungar!
 
 
 

Kyrkoval 2013

I höst är det val till Svenska Kyrkan. Då väljs det till Kyrkomöte, stiftfullmäktige och lokalt till kyrkofullmäktige, samfällda kyrkofullmäktige och kyrkoråd. I Nordanstig har vi val i två områden. Till Harmånger-Jättendal och Gnarps samfällda fullmäktige och till kyrkofullmäktige i Bergsjö-Ilsbo-Hassela församling. På östra sidan har vi också val till kyrkoråd i Harmånger-Jättendals och Gnarps församling. Om du vill ha mer information eller skulle vara intresserad att kandidera för Socialdemokraterna i några av de här valen är du Hjärtligt Välkommen att höra av dig till oss i SAP´s valberedning. Kontakta mig på telefonnummer 073-810 47 12 så får du veta mera.

//Kröpen
 
 
 

Nytt på GTF

 
GTF (Gnarps Tredje Forum) rullar på och har nu 8 glada användare. Kategorierna är Allmänt: för prat om lite allting. Nytt från byarna. Föreningsnytt och den nyss tillagda kategorin Marknad för köp och sälj, försörjning/arbete och reklam/PR.:)
Välkommen In. Till GTF...
 
 
 
 

Arbetsmarknaden som den förväntades vara nu.

 Då.
Jag har berättat här tidigare att jag läser en text som delvis sammanfattar Manuell Castells böcker Nätverkssamhällets framväxt. Karin Lundqvist skrev den 2001 för att sprida lite kunskap om Castells teorier. Perspektiv på näverkssamhällets framväxt av Karin Lundqvist.
 
Det talas mycket om orsakerna till arbetslösheten. Skulden kastas på fackföreningar och invandring etc, etc. Men efter att ha läst de här materialet så förstår jag lite bättre. Den här insikten fanns redan då det här texten kom ut 2001 så det går inte att säga det saknades signaler om vad som skulle hända framöver.
 
Här talas det om att bli en länk i en värdekedja. Vikten av att besitta nån slags specialkompetens. Att framtidens arbeten skulle mer likna korta gästspel än livslånga anställningar. Och framför allt lyftes vikten av ständig kompetenshöjning och livslångt lärande. Framtidens arbetare beskrivs i texten som en projektnomad som arbetar där han eller hons kompetens behövs för tillfället.
 
Det är en bild som jag inte kan släppa. En bild som beslutsfattarna skulle ha uppfattatats som, att i framtiden är det kompetens och fortbildning som ger marknadsfördelar. Inte arbetslinjer och lågbetalda servicearbeten. Ok, visst behövs servicejobben men de är helt beroende av en positiv handelsbalans. Vi tittar på bilden.
 
 
 
Översta bilden känner vi igen från våra skolår och det Sverige vi formades till. Den nedre bilden är de förhållanden vi har idag, vilket den här texten berättade redan 2001. Vi saknar utbildad arbetskraft i de övre skikten. Och de som kan komma i fråga kan lika gärna hinna bli rekryterad till världens tillväxtregioner. Kvar är restarbeten som en stor del av arbetskraften ska konkurerar om. De äldre lågutbildade, de medelålders och massor med ungdomar som saknar ett arbete och aldrig fått chansen att visa upp sig på abetsmarknaden.
 
Vissa säger att vi har så höga löner att vi inte är konkurenskraftiga och då är det de lågavlönade tempojobben de menar. Men det är också så att vi saknar konkurenskraftig kompetens, kanske snart den helt avgörande faktorn. Satsa på skola och kompetenshöjning nu, innan det är för sent. Kanske var inte friåret så dumt ändå. Då yngre hade chansen att få komma in och pröva äldres kvalificerade yrken.
 
Den ende svenske politiker som förstod det här i realtid var Göran Persson,  hur dryg och odräglig han än anses vara. Det är bättre att satsa på kompetenshöjning och fortbildning än att ha pengarna i spargrisen.:)
 
 
 

Mid Sweden SWAP

 
Tiden går fort, snart är det dags för Mid Sweden Swap. Så börja planera in Lördag den 2/3 2013 för att åka till Gnarp. Plocka ihop det ni inte behöver och kom och sälj det på Mid Sweden Swap. Mer info kommer senare. Bordsbokning ring: Janne 070-2407760 eller Erik 070-5449892   ,50 Kr/bord borden finns på plats.
 
 
 
 

Välkommen in!

Välkommen in på Gnarps Tredje Forum.

Pimpelpremiär


Resultat valundersökning.

Under se sista veckorna i december hade jag en valundrsökning här på bloggen. Frågan var hur skulle du rösta idag om det vore val till kommunfullmäktige i Nordanstigs kommun. Röstningen avslutades igår och du kan se resultatet här nere.
 
Av de sextio rösterna som erlades fick Sverigedemokraterna 25 röster, väldigt många kan det tyckas, men det kan också ses som att det finns ett utbrett missnöje mot förd politik. Det är ett faktum att det är svårt, speciellt bland unga att hitta ett arbete. Möjligheterna till meningsfulla utbildningsinsatser är få. Inflationsbekämpningen står högt på dagordningen och infrastruktursatsningar kunde vara fler. Tycker mitt eget parti ändå klarade sig rätt bra men det vore väl konstigt annars då vi är i opposition i riket. Folkpartiet går fortsatt bra med sina sju röster annars är det inga av de övriga partierna som sticker ut nämnvärt.
 
Slutligen ett tack till Er som deltog och röstade. Jag återkommer med en ny enkät i dec 2013.
 
//Kröpen
  
 
 

RSS 2.0