Gnarps-Kannan 2012Inbjudan till Gnarps-Kannan den 19 maj 2012.
På Gnarps-Dagen 19/5 är det dax för den andra upplagan av mopedrallyt Gnarps-Kannan. Start 12.00 vid Röde-Camping, Målgång vid Caféskäret i Norrfjärn. Sträckning: OKQ8-Skestavägen-genom Sörfjärden via Strandvägen- Kustvägen över till Norrfjärden. Tips-frågor och lättsamma tävlingar fäller avgörandet. Årets moped utses under rallyt. 
Anmälan/Kontakt Anders Engström 073-810 47 12. Erik Larsson 070-544 98 92.
Välkommen
!

Gnarpsparken på Gnarp.org wikin.

Har gjort en sida för projektideén Gnarpsparken på Gnarp.orgs wiki. Välkommen att bygga. Följ länken. http://gnarp.org/wiki/index.php/Gnarpsparken

//Kröpen

"Gnarpsparken"Så här kunde projekt "Gnarpsparken" te sig. Den skulle omfatta fem fäbodvallar, en put and take tjärn, två sjöar Villsjön och Gårdsjön, vandringsleden Vallstigen mf. Ett stort artrikt friluftsområde nordväst om Gnarp där du kan vandra, cykla, åka skidor och rida. Här bedrivs ett aktivt skogsbruk och i parken finns också naturreservatet Bodmyran. För större karta tryck på bilden.

Bar genom att nätverka tror jag att det skulle gå att ta den här ideen rätt långt.

Sven skrev.
I området finns också Gulåsens naturreservat. Dessutom tycker jag att Västansjövallen, Västansjökullen (med utsiktsorn och stuga) och Villsjökullen kanske borde platsa!

Bra fyll på.:)

Pimpeltävling på Grängsjön.

Grängsjö byalag bjuder in till pimpeltävling söndagen 25/3 klockan 11-13. Valfri startavgift, fika ingår. Start nedanför Nordlinders. Info och frågor, ring Kruken 070-333 39 68.

Hjärtligt Välkomna!

Lokal handel.

Studie om samhällsekonomiska effekter vid nedläggning av landsbygdsbutiker.
Tryck på bilden för att komma till rapporten.

Åstjärn Åsvallen Bodmyra Villsjön mm


Jo, i Gnarp har vi ett dunderfint naturområde nordväst om byn. Vi har Åstjärn med sina fiskeupplevelser. Fäbodvallar Åsvallen, Nybovallen, Gällstavallen, Frästavallen och Vallenbodarna. Vid Åsvallen ligger den unika Bomyran som nu blivit naturreservat och längs Bomyran går stigen till Villsjön och Trollssved. Även Gårdsjön ligger inom räckhåll. Säkert finns oxå intressanta fornminnen. Det har pratats om att rusta upp Vallstigen och det vandras, cyklas, åks skidor och rids redan nu i området. Jag har tänkt att Bomyran är ju verkligen nått som är sevärt men namnet säger inte så mycket om var det är beläget. Det var då jag kom på att hela området skulle ges ett samlingsnamn som oxå kunde funka när turister gästar Gnarp så att området kan göras överskådligt i en broschyr eller karta.

 


Jag tänkte fråga mina läsare om ni har några namnförslag. Jag har klurat lite. Vi har Gnarpsbaden. Området kunde kanske kallas Gnarpsparken. Ja jag vet inte. Kom med förslag. Det här ska ju inte vara nått namn det ska skyltas med kanske, utan mer en benämning i folkmun.

Sven Normans material om Bodmyran Tryck här..

Bodmyran text och bilder från länsstyrelsen. Tryck här..


En rolig episod. När en kille skulle hämta vår TV för ett garantijobb i höstas ställde han GPSen på Ås. Jag tyckte hans tid var väl tilltagen. När jag äntligen fick tag på honom i telefon en halvtimme efter utsatt tid var han i full panik och sa att han var på en fäbovall med små stugor runt omkring.:)

//Kröpen

Jag hittade en kartbild över fornminnen över området hos Riksantikvarieämbetet.

Så här kunde det te sig. Men här behövs tid, tankar och nätverkande.:)
Gnarpsrocken Affisch


Gnarpsförening för lokal utveckling


GNARPSROCKEN 2012

GNARPSROCKEN 2012
Fredagen den 16 mars 20.00-23.00
Länk till evenemanget på Facebook http://www.facebook.com/#!/events/226648717433192/

Välkommen!!
Biologisk mångfald och bioenergi i odlingslandskapet.

Biologisk mångfald och bioenergi i odlingslandskapet. Rapport: En kunsapssammanställning.

http://www.cbd.int/agriculture/2011-121/SwedishboardAgriculture-sep11-sw.pdf

Odling av biobränsle på igenvuxen åkermark
Tänk så mycket igenvuxen åkermark vi har i Hälsingland. Om vi kunde röja upp den och plantera träd/grödor för odling av biobränsle. Hittade oxå en artikel från 2009 från Västernorrland. Marken måste väl oxå dikas ur då den i de flesta fall är så genomsur att det mesta som växer där rutnar.  Mark skulle komma till nytta och arbete skulle skapas. Till artikeln http://allehanda.se/start/kramfors/1.957939-igenvuxen-akermark-ska-bli-energiskog


Viktigt att behålla bygdeskolorna. Artikel

Owe Nordling skriver.
 
Med 15 års intensivt arbete i landsbygdsfrågor ser jag hur utvecklingen fortsätter i en nerförsbacke. Konstigt nog är det samma politiker som inför valet lovade arbeta för landsbygdens utveckling som nu bidrar till avvecklingen....

Till artikeln http://nwt.se/asikter/debatt/article1062373.ece

space-time och en ny syn på platsbegreppet.

I takt med att globaliseringen har blivit ett vedertaget begrepp har platser, nu i betydelsen "det lokala" ställts mot "det globala". I många fall har det inneburit att plats har fått en ny betydelse. Forskare menar att det är ingen mening att skilja tid och rum åt, det finns endast rum-tid (space-time) Denna rum-tid är en uppsättning sociala relationer; det rumsliga är detsamma som tiden utsträckta relationer . Samhällets geografiska organisering blir därmed  en förutsättning för produktionen av det sociala och inte endast dess resultat.

Sammanfattningsvis kan sägas efter den här lilla utflykten i platsernas betydelse att:
Värden kan inte längre ses som en mosaik där platserna utgör diskreta bitar. Istället ska platser ses som noder i ett nätverk eller delar av ett globalt system. Alla platser ska ses som mötesplatser där sociala relationer , hur platser påverkar varandra, processer och återskapande strålar samman. Behovet att omformulera platsbegreppet ska ses i ljuset av den totala rörligheten har ökat. Platser är inte längre vattentäta containrar som kan studeras isolerat.

Jag får väl tacka bloggens läsare för att ni gjort mig sällskap när jag försökt bryta ner lite om boken "Platser som produkt" tankar kring platsbegreppet. Jag tycker det är jättesvårt att greppa men jag känner att jag fått lite mer kött på benen.

//Kröpen


RSS 2.0