Carmen i Jättendal 14 - 15 maj.


Kulturgryning Nordanstig


Galleri Castello Sommaren 2011


Gnarps-Dagen så här långt.

  På Gnarps-Dagen händer bla.

  10.00 Innergårn i Grängsjö. Butikerna har öppet, kaffe på altanen, Second hand, mannekänguppvisning begagnade kläder, brödbak+försäljning, hamburgerförsäljning och pilkastningstävling

  10.00 Bakluckeloppis vid skolan. Föreningen Säcken har öppet och annordnar samtidigt bakluckeloppis vid skolan, Anmälan görs via Säckens hemsida eller på mail till sackengnarp@hotmail.com

  Ca 11.00 Gnarps gymnastikförening firar 80-års jubileum med div aktiviteter bla tipspromenad. Start vid skolan.


  11.00-16.00 Marknad på torget vid pappersgrossen i Röde. Uppträdanden, mm

  12.00 Moped-Rally med start på Röde Camping, mål på Hembygdsgården. Banan går mellan byns kända landmärken ca 20,5 km. Tips-frågor och några lättsamma tävlingar fäller avgörandet. Vid målgång utser publiken årets moped. Fika försäljning på hembygdsgården. Kaffe och mackor. Möjlighet till övernattning med gemensam grillkväll på Röde Camping. Anmälan/Kontakt Anders"Kröpen" Engström 073-8104712. Erik Larsson 070-5449892.

  14.00 Fotboll på Hoppskogen. IFK Gnarp-Högs SK

  14.00-18.00 Hembygdsgården öppnar. Fika försäljning Kaffe mackor.

  15.00 Premiär på filmen om Gnarp på Kulturstjärnan som är gjord av filmaren Hélène Aastrup-Samuels Stocka. Fika försäljning och mingel. 

  16.00-17.00 Framröstning av årets moped på hembygdsgården.

  17.00 Andra föreställningen på filmen om Gnarp på Kulturstjärnan som är gjord av filmaren Hélène Aastrup-Samuels Stocka.
  Fika försäljning och mingel. 

   
  19.00 Ev extra föreställning på filmen om Gnarp på Kulturstjärnan.

  Pub-kväll på Berggården.  Finns det fler händelser ring eller maila mig.


Snart mopperally.

Nu är det mindre än en månad kvar till mopperallyt på Gnarps-dagen. Anmälningarna börjar droppa in och mopedister i alla åldrar är på G för att köra Gnarps-Kannan. Kunde vi beställa väder så är det just ett sånt här väder som vi haft under påsken som vi skulle önska oss det under Kannan. Hoppas att ni kommit ut på moppen under helgen för att testa inställningarna och njuta av vårsolen. Nedan får ni inbjudan till Gnarps-Kannan en gång till. Ett litet förtydligande ang grillkvällen. Det finns en grillplats iordninggjord på campingen så att du kan grilla egen medhavd mat på kvällen tillsammans med andra rallydeltagare.

//Kröpen


Inbjudan till Gnarps-Kannan den 21 maj 2011.


På Gnarps-Dagen den 21/5 kommer att anordnas ett Moped-Rally med start vid 12.00 tiden på Röde Camping, mål på Hembygdsgården. Banan går mellan byns kända landmärken ca 20,5 km. Tips-frågor och lättsamma tävlingar (luftgevärsskytte, hästskokastning etc) fäller avgörandet. Vid målgång utser publiken årets moped. Möjlighet till övernattning med gemensam grillkväll på Röde Camping. Bokning stugor Börje Lindblom 070-555 61 11


Preliminärt program för rallyt.

Från 10.00-12.00 Ankomst registrering vid Röde Camping.

12.00 Första start.

15.00-16.00 Målgång på hembygdsgården. Servering Kaffe och mackor.

16.00-17.00 Publiken väljer årets moped på hembygdsgården.

18.00- Gemensam grillkväll på Röde Camping. Det finns en grillplats iordninggjord på campingen så att du kan grilla egen medhavd mat på kvällen tillsammans med andra rallydeltagare.

Start avgift 20 kronor. Körning på egen risk.

Anmälan/Kontakt Anders"Kröpen" Engström 073-810 47 12. Erik Larsson 070-544 98 92.

Välkommen!
En liten idé kring folkhälsa.

Det heter ju att vi ska förbättra folkhälsan och få våra ungdomar att röra på sig och det är här jag har en idé. I en tid där det är brukligt att köpa kepsar, mössor, byxor och jackor för symboliskt höga belopp tror jag att det begränsar föräldrars möjlighet till att inhandla sport- och fritidsutrustning. Och utan vettig utrustning är det svårt att pröva på diverse idrotter. Tack och lov finns det några aktiviteter där de inte behöver fler prylar än ett par justa skor och på sin höjd en racket men i många fall är det precis tvärtom.

Min ide är en typ stiftelse eller organisation lokalt som tillhandahåller sport- och fritidsutrustning att låna under längre(en säsong) eller kortare tid(enstaka tillfällen). Det här har prövats på lite olika ställen i Sverige bla annat i Röda korsets regi eller i form av ett fritids bibliotek i en kommun.

Det jag vill understryka min idé är att det här inte ska vara någon sorts fattigvård utan att utrustningen ska lånas ut helt förutsättningslöst så att alla har möjligheten att pröva det mesta. Det är oxå en möjlighet för ungdomarna att själv välja att pröva diverse aktiviteter då det är väldigt lätt att som förälder tillhandahålla den utrustning till idrotter där man själv har sitt intresse.

Jag vet inte riktigt hur verksamheten kunde bedrivas men det lär behövas rätt mycket plats och en engagerade stab frivillgarbetare som administrerar och håller utrustningen i trim Det här kunde finansieras av gåvor av pengar och utrustning, bidrag och donationer. Vet inte heller om utrustningen skulle finnas ute och ägas av klubbarna eller centralt för lån på ett ställe. Kanske skulle det innefatta all slags fritidsutrustning ex kanoter, tält och musikinstrument. Ja någonstans får man väl dra en gräns för att göra det realistiskt. Jag har för mig att i Kiruna lånar hockey laget ut utrustningen till ungdomslagen tills de når junioråldern.

Glad Påsk! förresten:)


KM bordtennis 2010-2011 på långfredagen.

 
 

Lika säkert som att Julafton är i december så spelas KM i bordtennis även detta är på Långfredagen som i år är den 22 April.

11.00 går startskottet, och anmälan senast 10.30.

Plats: klassiska NIF-Gården i Norrfjärn.

Grundspel bäst av tre set.Semi och finaler bäst av fem. Dricka och korv säljs under dagen.

Klasser på KM bestäms i samband med anmälan då vi ser antalet anmälda men följande klasser är troliga:

- Herrar Seniorer
- Juniorer
- HD
- Oldboys
- Motionsklass

Dricka, korv och kaffe.

Välkommen! NIFSöndag em.

Ikväll var det dax för årsmöte i NIF. Vi blev ett litet gäng glada entusiaster som dök upp på NIF-Gården. Årsmötespunkterna klarades av i snabb takt och klockan 18 var det Sven Normans tur att läsa Nicke Sjödin på Gnarpsmål. Det var länge sen jag grät och vad är väl härligare än att gråta av skratt. Jag har inte hört så mycket Nicke Sjödin men det är kanonbra och Sven har ju en sån himla bra timing och glimten i ögat. Det hela varvades med uppträdande av Camilla Karlsson sång och Göran Dahlen gitarr, en för dagen ny konstellation som jag gärna vill lyssna mer på.

På tal om det planetkonstellationer och det djupa igen.:) Planeter, universum mm. Jo det var ju det här med böjda rum. Om det är så att vi i vårt solsystem befinner oss i ett böjt rum borde det vara fullt möjligt att om vi tittar ut i rymden tillräckligt långt skulle vi kunna se oss själva och inte bara oss själva, utan oss själva för länge sen. Och inte bara det. De radiovågor vi sänder ut idag från Jorden borde vi en dag kunna ta emot själva. Då skulle det bli medelanden till framtiden från väldigt länge sen.

Sen kunde man leka med tanken att vi kliver på ett rymdskepp idag och åker varvet runt och kommer tillbaka efter många, många generationer. Vad förvånade Jordens eventuella innevånare skulle bli och definitivt betrakta oss som utomjordingar. En annan tanke är att om vi haft tidigare högciviliserade kulturer här på Jorden som gett sig av och spåren suddats ut av polvändning, jordbävningar och vulkaner mm. Är det fullt möjligt att de återvänder hit en dag och då som utomjordingar i våra ögon. Kanske var det så vi Homosapiens kom hit efter att ha avverkat ett varv. Därav det andliga. Kanske är det oss själva vi går och väntar på.:)

Om vi återvänder till ungdomens raggarrundor på Gnarp så brukade vi säga att vi körde tills vi mötte oss själva och sen for vi hem. Godnatt.:)

Sven Normans ” Nicke Sjödin på Gnarpsmål”

Du, som missade att lyssna på Sven Normans ” Nicke Sjödin på Gnarpsmål”får nu chansen på NIF-gården i Norrfjärden. Vår egen trubadur Mats Sjöström underhåller.
Kaffeservering.
Söndagen den 17 april kl. 18. Hjärtligt Välkommen till en rolig kväll.                                                                                                                                                                                                                                                                   Arr. NIF                            


Vad är vatten.

De senaste dagarna har jag gått och myst och flinat åt en kröninka av Jan Gradvall som jag läste i Di´s weekend bilaga här om sistens där han skriver om en författare, David Foster Wallace. Jag vet inget om författaren utan läste det som Gradvall skrev och blev faktiskt lite fascinerad då det här verkade vara en man som funderade på livet och de stora frågorna. Han tog förövrigt tragiskt livet av sig 2008. Han mådde helt enkelt inte bra.

Gradvall skriver att han, i ett tal som han höll 2005  för en examenskull med studenter på Kenyon College inledde med följande lilla historia.

Två unga fiskar i havet möter en äldre fisk på väg åt andra hållet. Han nickar åt dem och säger: ”Godmorgon grabbar hur är vattnet?” De två unga fiskarna fortsätter att simma åt sitt håll en stund till. Därefter tittar en av dem på sin kompis och säger: ”Vad i helvete är vatten?”

Och det är ju det som är så härligt. Den gamla fisken är medveten om vad som är förutsättningen för liv och vad som gör det värt att leva, nämligen vatten/liv. Och inte bara livet, utan ett gott liv. Och de unga fiskarna simmar i vattnet/livet hela tiden och är inte det minsta medveten  om det.:)

Ja, ja idag blev det lite djupa funderingar för mig. Jag har fått veta mer om begreppen ingenting och oändlighet av Nizze. Alltid är det ju snack om universum och var det tar slut. För slut måste det ju ta och jag har inte förmått mig tänka i andra banor. Det var då det liksom flöt ihop.:) Om man utgår från att oändlighet är grundtillståndet i universum och man bara acceptera det, då är gas och materia helt enkelt det skum som finns i oändligheten. Då får man plötsligt ihop det här med Big Bang. Smällen kommer, materian och gasen slungas ut i oändligheten och fortsätter så länge den har rörelseenergi och under tiden bildas stjärnor och galaxer från gas. När sen rörelsen stannar upp börjar gasen och materian att dras till varan igen ända tills allt är koncentrerat till en enda punkt i oändligheten och kanske är det den som är ingenting dvs innan smällen som slungar ut allt i oändligheten igen i sisådär 150 milijarder år. Kanske är då materian som dels är ändlig och mätbar det mest unika i universum. Och oändligheten är självklar och bara finns där.:)

Haha! Här kommer vi till slutklämmen. När en reporter frågade David Foster Wallace varför han hade en bandana på huvudet så svarade han ”För att inte mitt huvud ska explodera”. Det är nog det Nizze funderar på om mitt huvud ska göra när jag smsar iväg div funderingar om tex universum. Det här fick diagnosen "tvärdjupt" om någon skulle undra. Och kom ihåg, det är oändligheten som är grundförutsättningen.:)

Godnatt alla. KröpenKomunstyrelsen vill köpa mark i Gnarp+en fråga.

Hela Hälsingland skriver idag att: Kommunstyrelsen i Nordanstig har beslutat att föreslå för fullmäktige att köpa in ca 3,3 hektar mark i Gnarp. Och vidare: Marken anses vara lämpad att köpa som reservmark för framtida expansion i Gnarp efter järnvägen har dragits om. Markområdet ligger i direkt anslutning till en annan tomt som kommunen äger.

Länk till HH:http://helahalsingland.se/nordanstig/gnarp/1.2943529-kommunstyrelsen-vill-kopa-mark

Det här är jättebra. Jag vet inte vad marken skulle passa bäst som bostadsområde eller industriområde. Men bra om marken är tillgänglig i framtiden.
En fråga som vore intressant att få svar på angående året runt boende i Gnarp, mycket för att jag nyss skrev om LIS-områdena är. 

Om vi bortser från att uppförandekostnaden av en ny villa  i Gnarp om den inte ligger vid havet, vida överstiger marknadsvärdet vart skulle du vilja uppföra ditt hus och ha ditt året runt boende? Kustnära eller på ett nytt villaområde i skogsmiljö nära samhället? Eller, vart och i vilken miljö skulle du vilja bygga ditt hus överhuvudtaget?

Det här är en sån där, vore roligt att veta fråga. Du kan svara i bloggen eller maila på ajengstrom@hotmail.comSörfjärden ett av LIS-områdena.

Sörfjärden i Gnarp är en av de platser i kommunen som finns med i översiktsplanen för LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen. I Sörfjärden är tre områden med i planförslaget. Klasviken, Klasudden och Varpsand. Det här är områden som bedöms ha stor utvecklingspotential  för turism, boende och friluftsliv.

Tisdag den 12 april 2011 klockan 18.30 ska det hållas ett samrådsmöte i Jättendals brandstation då planförslaget presenteras.

Länk till sida om LIS hos Nordanstigs kommun. http://nordanstig.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2011/2011/2011-04-05-Samrad-LIS---omradenLandsbygdsutveckling-i-strandnara-lagenTematiskt-tillagg-till-Oversiktsplan.html

Länk till planförslaget. http://nordanstig.se/download/18.1533611d12eceb3e51b8000902/Samr%C3%A5dshandling+LIS+mars+2011+light%2B.pdf


Trumstämma på Kulturstjärnan 16 april.Norrfjärns IF Årsmöte.

Norrfjärns IF inbjuder sina medlemmar till årsmöte den 17 april klockan 17.00 på NIF-Gården. Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Madeleine och Kröpen i valberedningen tar tacksamt emot nomineringar. Valberedningen Kontakt: Madeleine 070- 27 60 121 Kröpen 073-81 04 712.DIV 3-KVAL I BORDTENNIS.

Idag lördag spelar Norrfjärns IF Div 3-kval i bordtennis hemma på Gnarpsviljan. Norfjärns IF, Ortvikens PK, KFUM Gävle och Ovansiljans BTK gör upp om de två platserna i Div 3. Vi kör igång klockan 10.  Fikaförsäljning.
Hjärtligt Välkommen till en spännande pingisdag. Norrfjärns IF


 


Världshälsodagen och de 11 folkhälsomålen.

Idag 7 april är det Internationella världshälsodagen. I morse på radion pratade de om Folkhälsoinstitutets och 11 folkhälsomålen. Det var intressant och jag lägger ut en länk. http://www.lillaedet.se/archive/kansli/11%20nationella%20folkh%C3%A4lsom%C3%A5l.pdf

Mål att arbeta för även lokalt här hemma.:)
Hälsinge Läkarnas mottagning i Gnarp.

Hälsinge Läkarna med mottagning i Harmånger utökar nu sin mottagning i Gnarp. Förutom sköterske- och läkarmottagnig även barnavårdscentral. Kanonbra!
ESTRAD LJUSDAL

Var till Ljusdal på distriktskongress igår. I öppningen fick vi en fantastisk musikupplevelse framförd otroligt duktiga ungdomar från Ljusdals musikliv. I Ljusdal har de samlat all kulturverksamhet under en paraplyorganisation som heter Estrad Ljusdal. Ville dela med mig av länken.:) http://www.estradljusdal.se/

Invigning på Djurkoll´o

I morgon lördag 2/4 är det  dax för invigningen av Djurkoll´o

Lokalen ligger vid gamla Gnarpsträ, nuvarande Vedkorgen.

Klockan 11.00 klipps bandet.

Öppet hus och visning av Hunddagis, Hundpensionat
Salong och Butik

Handla i butiken, 10% rabatt (gäller ej foder)
Presentkort till alla hundägare

Ponnyn Mulle och Hälsingedalens Alpacka finns på plats.
Hunden Dexter visar upp konster och tricks

Tipsrunda och fika finns för alla besökare

Varmt Välkomna!

Wolfguard??

Det har kommit till Gnarp Countys kännedom att kommunstyrelsens arbetsutskott väntas föreslå att kommunstyrelsen tillsätter 1,5 miljon i utvecklingsmedel för att tillsammans med mittuniversitetet utveckla ett system för vargövervakning kallat Wolfguard. Systemet ska förutom ren övervakning av vargars rörelsemönster arbeta med en kombination av ljus-, ljud- och luktsignaler för att på det sättet hålla kommunen vargfri. Viljan var från början att få Nordanstigs kommun helt vargfri men när det föll i förvaltningsrätten ser det nu ut som man försöker hitta andra vägar att lösa vargproblematiken. Vad Gnarp County erfar kommer systemet i steg 1 att omfatta centralorten medans kransbyarna får tillförlita sig på byaspan och annan ideell verksamhet.

Jag vet att det här låter helt befängt. Enligt uppgiftslämnaren går det inte att sova på nätterna så länge inte vargfrågan har fått en lösning. Ni som vet mer och har ytterligare uppgifter kan kanske berätta mer.

RSS 2.0