Medborgarkontor kombinerat med föreningskansli.

La en text i Facebook gruppen Vision 2020 Nordanstig Naturligtvis. Den handlar om en ide om ett gemensamt föreningskansli som vi fått här i Gnarp när vi jobbat i grupper, kombinerat med en ide jag fick idag om ett medborgarkontor.  Här är texten, lite ändrad. Gnarp och Harmångersbor skulle ni uppskatta den servicen. Skriv gärna en rad om förslaget i min blogg.

En liten ide, blandat med idéer vi diskuterat tillsammans här hemma. Det vore trevligt med ett litet medborgarkontor i Gnarp för att öka tillgängligheten Det kunde vi kombinera med ett gemensamt kansli för Gnarpsföreningarna där vi kunde dela på skrivare, scannrar kopiatorer etc. Bemanningen kunde lösas genom att en anställd på kommunalkontoret flyttar ut eller efter rullande schema. Det kunde bli ett intressant omväxlande jobb att arbeta mot medborgare, näringsliv, skola, föreningar mm. Föreningarna skulle också kunna stå för bemanning med frivilliga efter rullande schema. Med dagens teknik spelar det inte någon större roll med avståndet till kommunalkontoret och medborgarna kunde enklare få ett personligt möte. Ett likadant kontor skulle också kunna finnas i Harmånger. Kanske kan biblioteken nyttjas till det här. Utveckla gärna. Lägg till och dra ifrån.:)
Anders

Siffror för nyföretagandet i Sveriges kommuner.

Nordanstig(247) backar tre platser. Men 3,1 företag/per tusen innevånare är ändå rätt bra om de blir bestående. Sorgebarnet Jokkmokk (59) från ett tidigare blogginlägg ligger på 5,7 företag/per 1000 innevånare har lyckats rätt bra. Strängnäs får beröm i artikeln. Hur gör dom, Sök på nätet.:)
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fstat%3D0%26ArticleID%3D2009%255C09%255C24%255C354041

Funderingar efter föräldramötet i Harmånger.

Var på föräldramöte i Harmånger ikväll, måste berätta om några reflektioner. Beslutet att lägga ner Harmångers  högstadium var nog detsamma som att göra en osynlig delning av kommunen med tanke på reaktionerna

Den information vi fick från UK nämndens ordförande och tjänstemän gjorde nog inte saken bättre. Jag tror att i fyra-fem årskullar framåt  från vår sydöstra del så är det nog inte så många som väljer att sätta barnen i den "nya" högstadieskolan i Bergsjö. Inte bara för att skolnedläggningen orsakat sår i själen, utan mer för att Stocka,Ström och Harmångers Flödena går mot Hudik.
Trafikflödeskarta Nordanstig.  http://gis.vv.se/tfk2/pdf/Kommunkartor/Nordanstig%20Kommun_a1l_tot.pdf

Annars i Jättendal, kommer bussen att fortsätta rakt fram istället för till vänster och Gnarpsungdommarna får välja på att åka den slingriga vägen till Bergsjö med Swebus ellar ta cykeln ner till Hosiannaskolan. Gå i Njurundabommen vore också ett alternativ då Njurunda ligger på ungefär samma avstånd som Glada Hudikskolan från Harmånger. Dit kommer nog en hel del av Årskogenbarnen att hamna då föräldrarna pendlar åt det hållet.
För egen del går inte flödet åt vare sig Hudik eller Sundsvall så det blir nog att välja Bergsjö eller Hosianna för Fannys del.

Går det inte att räkna hem lokalinvesteringar i Bergsjö så är beslutet taget förgäves. Men den befintliga idrottshallen kommer kanske att räcka till ändå. Det blir inte fler barn de kommande åren. Och Swebussarna går ändå halvtomma så kanske kan de åka till Viljan och ha idrott ibland.:)

Vi sparar det positiva till sist. Med små resurser, stora klasser och intagningsstopp för vikarier till trots gör lärarna ett fantastiskt jobb med våra elever. Bergsjö och Harmånger har också blivit uttagen som referensskolor i arbetet med den nya läroplanen. Spännande. God Natt.

För stor kostym.Den här bilden har jag lånat för kanpanjen för HD tv. Visst kan det kännas så här ibland när det gäller organisationer. Ni vet det är det här med att rätta mun efter matsäcken. Att annpassa sig till verkligheten som den ser ut, liksom. Nu tänker jag inte på någon speciell organisation utan vilken organisation som helst med några wannabees som sitter i en glasbubbla med svetsglasögon och öronproppar. Kanske vore det bättre att köpa 100  Skodor istället eller 10.000 cyklar. Godnatt.


Fokus listar dyrast och billigast bland Sveriges kommuner, el, vatten, sophämtning, avlopp.

Fokus listar dyrast och billigast bland Sveriges kommuner el, vatten, sophämtning, avlopp.
Vi är representerat på topplistan när det gäller vatten och avlopp. Ni hittar oss på andra plats efter Jokkmokk, tyvärr i den mindre smickrande listan. Här behövs VA prenumeranter i massor. Kolla vart din kommun ligger på rankingen.
http://www.fokus.se/2009/09/dyrast-att-halla-varmt-i-munkedal/


NIF-Tipset

NIF-Tipset kör igång i slutet av september, Vill du delta med en rad hör av dig till mig på mejlen anders.engstrom@wtnord.net eller ring 073-8104712.  Sista inlämningsdag 25 september.Läs mer om NIF-Tipset här. http://www.norrfjarnsif.se/content/view/47/91/


Stig Engs svar idag på insändare skriven 8/9.

Stig Engs svar idag på insändare skriven 8/9.
http://helahalsingland.se/asiktstorget/ ... /1.1357495

Vad jag förstår av insändaren? Vi spar den gamla administrationen för att skola in den nya. Visst slipper vi konsultkostnaderna med egen personal. Men istället får vi ju fasta lönekostnader. Men tydligen är vi inne i en expansionsfas i kommunen som vi aldrig tidigare skådat. Nordanstigskroppens nya "gestaltning" är jag mycket intresserad av, men just nu känns den en smula förlamad.

Det är nått som plötsligt för tankana till den här videon.
Jellyfish  "The King is Half Undressed". Tyvärr  går den inte att bädda in.:)
http://www.youtube.com/watch?v=UyDhsDUorGA

Snabbsumering av helgen.

Helgen är över innan den börjat.:(
Fredagkväll hade Fanny hoppträning på klubben för Pia Eriksson, vi var förstås där. Sen drog brudarna på myskväll med US(ungdomssektionen) Hemma satt Carina och jag alldeles ensamma.:( Snyft. Nåja svärgubben dök upp och vi kollade på The Boat that rocked. Dvs, den del av filmen som jag sov mig igenom i torsdags.

På lördagen var jag och jobbade på föreningen säckens skolgårdsprojekt. Tjejerna är ur duktiga och deras sambosar och män oxå. Jag var nog åldermannen där tror jag. Hua! En gång vara Carina och jag väldigt unga föräldrar nu tillhör jag de äldres skara, sånt är livet.:) Hamnade i en grupp som monterade en gungställning vi hade väldigt trevligt och fika och hamburgare serverades. Igår em bjöd farfar och farmor på middag, härligt och vi kröp i säng i hyfsad tid.

Idag söndag, upp vid fem och sen vid 6.30 bar det iväg till Bollnäs för lagtävling, Dressyr Div 2. Amanda red morgonklassen oxå. Då var hon inte nöjd med vare sig häst, sig själv eller poäng. I serieklassen Lätt:B samlade både hon och Milina sig och fick till en fin ritt hon var rätt nöjd med, 57.58% och slutade på sjätteplats bland D-ponnyerna individuellt Vi blev jätteglada , speciellt som det hade gått trögt i morgonklassen. Och faktiskt. Amanda, Emelie och Idas resultat räckte till en delad fjärdeplats i lagomgången med tre lag bakom sig. Och det var starkt jobbat då Gnarp bara hade tre ryttare, då man får ha fyra och räkna de tre bästa ekipagen. Superbra jobbat tjejer och jag ser redan fram emot nästa omgång i Söderhamn. Ikväll cyklade jag med Fanny och Twinkle runt åt Norromå, det blev en finfin cykeltur.

Jaá underbart är kort. Natti!

Röster från företagarträff i Mellanfjärden.

Artikel i ST som rapporterar från Nordanstigs kommuns företagarträff i Mellanfjärden. Mycket kan göras för att underlätta för företagsamheten i form av rådgivning, samordning och hjälp till hantering av myndighetsfrågor. Men en sak som ofta glöms bort är att ett gott näringsklimat förutsätter att det finns en bra samhällsservice för även entreprenörerna och deras anställda som också är människor som är i behov av att få vardagen att gå ihop. De har samma behov av föreningsliv och kultur mm som alla andra kommunmedborgare.
Börje Blank SMP Ilsbo säger:
– Det måste vara en viss nivå på samhällsservicen. Att barnomsorg, skola och sjukvård fungerar, det är det viktigaste när man ska rekrytera folk, sedan kommer det andra,

Till artikeln http://st.nu/start/nordanstig/1.1346787

www.gnarpcounty.egetforum.seNordanstigs kommuns markbyte med Holmen.

Jag får gratulera till den fina bytesaffären kommunen är på väg att göra med Holmen. Kommunens (enligt artikeln i HT) bra skogsmark i Monigsand, Gnarp (tidigare tillhörande Gnarps Kommun) vid havet byts mot en bergstopp och något som i det närmaste betraktas som impediment.
Frågan har ställts förr, och jag ställer den igen. Hur tänker dom? Den frågan har de flesta jag träffat idag ställt.
När jag cyklade hem i eftermiddag tyckte jag att ljudet av nått som roterade hördes, då jag passerade Gnarpskyrka. Men det var nog bara en vanföreställning Jag skulle vilja att markaffären var en.

Artikeln i HT.
http://helahalsingland.se/nordanstig/gnarp/1.1339302

Ang eventuella framtida idrottslokaler vid högstadiet i Bergsjö.

Stig Eng i HT om avtalspensioner och budgetramar. Bla säger Eng i slutet av artikeln " De som velat se ett utrymme för projektering av en ny idrottshall på Bergsjöskolan blir besvikna. Några sådana pengar existerar inte under överskådlig tid."
Det finns inte en gräsrot i den här kommunen som är förvånad över det. Inte heller Stig i den här frågan skulle jag tro. Snart ska kommunens enda högstadium bedriva idrott i de befintliga lokalerna i Bergsjö.

http://helahalsingland.se/nordanstig/1.1334477

Det blev klart.:)

Kommunistkollektivets nya bro. Nu återstår bara att renovera brokvisten och resten av huset oxå.:) Men jag är nöjd som fick den färdig före vintern. Farbror Rolf och jag gör det vi är bäst på, hänga i solen.

Jaha då var den här helgen tillända. Tiden har mestadels gått åt till att färdigställa bron och jag är i det närmaste färdig. Bara lite markutjämning återstår. Arbetsveckan rann iväg och avslutades med after work i fredags. Trevligt. Efter after worken hem på cykeln och in på Hälsingemarknad i Glada Hudik med Fanny och Carina. Det gick väl iväg lite kosing, men tyckte ändå att vi hittade bra grejor. Tjejerna köpte neoprenjackor och Fanny fick sin älskade sockervadd. Annars var det väl godis och lite andra småprylar. Lördag, snickra, snickra, snickra och på kvällen Bergegården med Nizze. Vi hade jättetrevligt. Kanske lite folk, men kul ändå. Det hade nog fått rum en 30-40 till på dansgolvet. Det bästa är att det går att snacka med folk speciellt då jag börjar bli halvdöv. Local Heroes gjorde ingen besviken. Och idag skruvade jag klart, städade och eldade. Och vädret var ju kanon så det gick ju tom att sitta ute och fika på däcket. Nej nu är det bara sängen som återstår natti!


RSS 2.0