Föreningskurser hösten 2013


Lokal ekonomi

 
 
 
 

Höstutflykt till Galtström

Söndagen den 8/9 anordnar GMV en höstutflykt till Galtström och alla mopedentusiaster hälsas hjärtligt välkomna. Där bjuds vi på en guidad tur vid Galtströms fiskeodling. Samling 9.30 på OKQ8 i Gnarp. Medtag fika och någonting varmt att sitta på. Väl mött Gnarps Moped Veteraner

Fotboll klockan 12.00

Fotboll
Div 6 Herrar

IFK Gnarp - Tallåsens IF
Söndag 25-08-2013
12:00 Hoppskogen

20:- Inträde
Varmt Välkomna!Ledning och styrning Repris

Jag kom och tänka på den här boken ikväll och även att jag hade gjorde ett blogginlägg med anledning av den för ungefär ett år sen. Beställ den gärna, kostar inte många kronor. Frågan författaren ställer i inledningen är alltid lika aktuella och jag tror de flesta blir nyfiken på boken bara av att läsa den. Jag kör bloggen i repris oxå. Håll till godo.:)
 
"Överallt omkring oss ser vi dåligt ledarskap, till exempel tjälskott som inte har lagats, studenter som inte kan läsa och skriva, bilar som måste återkallas, bortslösade skattekronor, gator och torg där man inte går trygg. Listan är lång och för varje dag blir den längre. Varför är det så?"
 
 
 
Från 20120825
Här är det länge sen det bloggades någonting senast men nu känner jag att det är läge. Förra fredagen sprang jag runt på stan och handlade lite efter jobbet. Kom på att jag behövde en ny, läsa på bussen bok och sprang in på bokhandeln. Efter lite letande hittade jag "Management enligt Puh" av Roger E Allen. Den fångade mitt intresse.

Kanske var det inledningen som var anledningen.:)
"Överallt omkring oss ser vi dåligt ledarskap, till exempel tjälskott som inte har lagats, studenter som inte kan läsa och skriva, bilar som måste återkallas, bortslösade skattekronor, gator och torg där man inte går trygg. Listan är lång och för varje dag blir den längre. Varför är det så?"

HALLÅ!!! Den här måste jag läsa tänkte jag. Men vadå? Tjälskott som inte lagas beror det på dålig ledning? Jag började läsa.

Roger E Allen gör mycket riktigt som titeln antyder jämförelser med berättelser från Nalle Puh´s värld. Nu kan jag direkt säga att Nalle Puh böckerna heller är så lättbegriplig speciellt för en forna Haddängsbo. Men hur som helst. Läser du boken blir du medveten om vikten av en bra ledning. Allen hävdar bestämt att en stor del av de problem vi dagligen konfronteras med beror på oengagerade, ostrukturerade chefer som lägger ner onödigt mycket tid på svårbegripliga sofistikerade teorier om chefskap än att jobba med att förbättra verksamheten och tilllämpa de sex grundläggande ledningsfunktionerna som ingår i en chefs arbete. En ledares främsta uppgift enligt Allen förutom att bidra med stabilitet är att vara ett gott föredöme För oavsett vad hon/han kommunicerar så sätter hennes/hans sätt att vara ribban för verksamheten.

Nu ska jag inte berätta för mycket om du vill läsa boken. Men vilka är de sex grundläggande ledningsfunktionerna då? Jag känner att jag inte kan undanhålla er dem. För jag tror att du kan ha nytta av dem oavsett om du planerar att bygga ett växthus hemma, ordna en kräftskiva i byn eller bygga en kraftverksdamm. Läs gärna den här boken, den är riktigt rolig. Jag lånar gärna ut den. Det är bara att höra av sig.:)

*Fastställa mål
mål och delmål
*Organisera
analysera vad som behövs för att nå ditt mål. vilka resurser behövs och vem är mest lämpad att genomföra dem.
*Motivera andra
ett skäl till att han/hon ska hjälpa dig att nå målet.
*Utveckla människor
stärka förmågor
*Kommunicera
löpande tala om och informera för alla vad som händer i projektet.
*Mäta och analysera
hitta en mätmetod som berättar hur det går och berätta det för medarbetarna så att de vet vad de gör rätt, så att de kan göra saker ännu bättre.

//Kröpen
Pingis


Manuel Castells Changing the system.

 

 
 
”Allting du omges av är skapat av människor som inte är smartare än du”
-Steve Jobs
 
 
 
 
 
 
 

Kenneth

Till minnet av Kenneth som lämnade oss på tok för tidigt. Vi hade många trevliga stunder tillsammans. Filosofiska nattmanglingar, samtal i ottan, sms konversationer på cykel. Den här filmen är nog ett av våra best moments och det är synd att jag inte har orginalljudet kvar.
 
Speciellt kommer jag ihåg en tidningsartikel i HT när ett politiskt parti ville starta gymnasieskola i Nordanstig. Den skulle ha "allmän inriktning av praktisk karaktär", vi skrattade så vi grät. Tanken var nog bra, men det lät ungefär som jag vill ha snö med vattensås.:) Tack Kenneth!
 
 

Kika på det här..


Sjukvård igen.

Länk till debattartikel relaterad till bloggens förra inlägg.

Skrota landstingen och förstatliga sjukvården

14 augusti Thomas Zilling Ordförande för Sjukhusläkarna:

Sjukvårdssverige påminner om ett klansamhälle där lokala politiker, påhejade av sina tjänstemän, värnar den egna regionens intressen. Men i en allt mer högteknologisk sjukvård håller inte detta synsätt. Det är dags att inse att det krävs en nationell statlig styrning och finansiering av sjukvården. Tryck på länk för att komma till artikeln.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/skrota-landstingen-och-foerstatliga-sjukvarden-5965
 
 
 

Sjukvård hot mot utveckling

I sommar har jag träffat några personer från storstadsregioner med stugor i Hälsingland. De tycker det mesta är toppen häruppe och kunde mycket väl tänka sig att flytta hit.
 
Men det finns ett orosmoln som de ser det med att rycka upp bopålarna och flytta sin folkbokföringsadress och det är sjukvården. Det finns en oro att den inte håller måttet. När man är ung och frisk är det inga problem, men när krämporna kommer och kroppen behöver löpande service hur blir det då. Dålig tillgänglighet, vården i Sverige är inte kvalitetssäkrad och rättvis mellan landstingen, det skulle behövas rikssjukvård, är några av synpunkterna.
 
Jag vet inte hur det ligger till men det är inte bra att de finns frågetecken kring sjukvården, speciellt när de som är oroliga tillhör just den kategori människor vi politiker hoppas på när det gäller inflyttning och arbetspendling. Välavlönade, akademiker som ökar skattekraften och i många fall också kan bidra till utveckling lokalt.
 
Kommunernas status tror man ju som politiker skulle kunna avskräcka men är man bara pigg och arbetsför och är det inga problem. Problemet är oron för den dag du inte är det, när du ska få vardagen att fungera. Det här är helt klart något att fundera kring. Jag har tänkt ta upp det i flera veckor men nu när regnet stod som spön i backen blev det läge.
 
Kröpen
 

Resultat Gnarp-Bergsjö

 
Länk: http://halsingland.svenskfotboll.se/resultat-tabeller/?scr=result&fmid=2451347
 
 

Idag Gnarp-Bergsjö på Hoppa

Fotboll Div 6 Norra, Herrar
IFK Gnarp - Bergsjö IF
Söndag 11-08-2013
14:00 Hoppskogen
20:- Inträde

Varmt Välkomna!
820 77 NORDANSTIG

I veckan nådde mitt andra visionsförslag till kommunen Helahalsingland/HT. Det första av dem var förslaget om Rivning- och röjningsamnestin och det resulterade kanske i att det i sommar har blivit en liten rabatt då du kan beviljas gratis rivningslov då du vill riva fallfärdiga hus.
 
Då var det ju det här med att stärka Nordanstigsidentiteten, när jag tänkte närmare på saken så var den inte så stark och det beror nog mycket på att Nordanstig inte är någon lokal eller ett ställe. Jag har sagt tidigare att vi borde se på Nordanstig som en glest befolkad stad med olika boendemiljöer och vikten ska ligga på att våra enheter (skolor och äldreboenden) ska vara bra och vara placerade på logistiskt bra platser så medborgarnyttan blir så hög som möjligt. 
 
Det var då jag kom fram till postnummerförslaget som kanske kunde innebära att Nordanstig blev en plats. Så här såg det ut helt enkelt.
 
Idé, Stärka den kommunala identiteten
 
Motivering, Jag har ett förslag på hur vi kanske skulle kunne stärka den kommunala identiteten. Nästan alla nordanstigsbor om de inte är inflyttade är mer eller mindre sockenbor i sin identitet, men vi lever och verkar i en kommun. Många gånger tror jag det vore enklare att få samsyn i frågor om vi hade ett gemensam utgångspunkt. Jag föreslår att kommunen verkar för att vi behåller våra sockenpostnummer och avslutar med Nordanstig precis som när en stad har olika postnummerområden. Det här löser naturligtvis inte några problem men det kanske kan hjälpa tanken en bit på vägen.
 
Nu är inte meningen med det här att alla i socknarna och orterna i kommunen ska ge upp och lägga sig ner och dö utan tvärtom. Lokalt utvecklingsarbete ska skötas av orterna själva och alla ska känna att de har möjligheten att påverka sin plats framtid gärna med hjälp av kommunens utvecklingsmedel. Men då det kommer till enheterna och deras placering måste det till en gemensam tanke. 
 
I tisdags kom artikeln i HT http://helahalsingland.se/nordanstig/gnarp/1.6146518-vill-oka-nordanstigsandan 
och jag har fått oväntat positiva reaktioner på den. Under min tid på Gränsfors och Tjärnvik fick jag lära mig en sak av gubbarna. Gör du ett bra jobb då är det tyst men är det åt helvete får du höra det med en gång, och tyst har det har varit de senaste dagarna så ideén att stärka Nordanstigs identiteten är kanske inte så tokig.:)
 
//Kröpen

Nordanstigs Kalaset

 
 
 
 
 

RSS 2.0