Handla hemma.

Har de senaste åren intresserat mig för lokal utveckling. Uppfinningsrikedommen runt om i landet är fantastisk och det finns mängder av byautvecklings innovationer. Men i det stora hela finns det nog bara ett riktigt effektivt sätt, och det är att göra sina inköp lokalt. Både varor, tjänster och energi i mesta möjliga mån. Det påverkar vår egen by´s egna lilla handelsbalans, ger ett större utbud, arbetstimmar och miljövinster. Det skulle var intressant att se hur det ser ut bara här i Gnarp. Vad köps totalt sett innan och utanför sockengränsen. Förhållandet kan i bästa fall vara 80/20.

Ja jag vet. Jag kan förstå de som säger att det är dyrt och att utbudet är dåligt och att det skulle innebära en kantrande hushållsekonomi. Samt att många pendlar dagligen och då faller det sig naturligt att inköpen görs på väg hem. Men kanske går det att styra om lite grand, prioritera lite annorlunda. Lite tid och energi/drivmedel kan sparas samt att det på sikt kan leda till ett bättre utbud. 

Vi har en hel del lokala producenter inom diverse näringar. Köttproduktion, glaspartier, trappsnickeri, legosågning, hyvling, verkstadsindustri och hustillverkning. Ibland går det kanske att hitta någon lokalt som kan hjälpa dig med lösningen på ett problem som i sin tur kan leda till tillverkning och arbetstillfällen.

Vi snackade lite kring återväxten bland entreprenörer i Gnarp efter ett möte på kommunen för ett tag sen och någon frågade mig vad dagens " en massa namn på historiska Gnarpsentreprenörer" håller hus. De uppräknade, ofta födda i fattiga hem med många syskon grävde där de stod. Ensam eller med en bror eller en syster startade de en nydanande verksamhet i liten skala. När verksamheten tog fart började släkt och kompisar att arbeta åt dem. Företagen var lokalt förankrade med lojal personal. Visst, de hade en eller två ägare men kan i det närmaste liknas med arbetskooperativ De företagen som inte försvann utvecklades och köptes upp av regionalt och nationellt kapital och verksamheten gick många gånger förlorad.

Det är här jag börjar tveka. Om tex en av mina döttrar kommer till mig om några år och vill dra igång här hemma i en framtidsbransch som jag inte vet ett dyft om kommer jag att uppmuntra henne eller kapa henne med fotknölarna? Ja jag vet inte. För i tiden var de för fattiga för att inte försöka och inget hade de att förlora heller. Nu är vi mer försiktiga och rädd om det lilla vi har.

Vad det gäller att handla hemma kan vi ta rygg på jämtlänningarna tycker jag. Det är en sorts positiv egoism.:)


Mobilsamåkning

Mobilsamåkning, har du hört talas om det? Nej det är inget skämt. Mobilsamåkning är en landsbygdsinnovation från byn Tolg utanför Växsjö. Det här med mobilsammåkning kommer nog till stor del ann på befolkningens vilja att få det och fungera men det verkar göra det på några ställen. Och visst har vi behov är i vår glesa kommun. Just nu kluras det på mobilsamåkning i kommunen. Jag tycker det är spännande och lägger ut lite länkar.

Mobilsamåkning.se http://www.mobilsamakning.se/
Film i ämnet http://www.youtube.com/watch?v=TbjYmq2jAi8


Tao :)


Div 5 pingis på Viljan 3-4/12

Lördag-söndag 3-4/12 är det Div 5 sammandrag på Gnarpsviljan. Vi kör igång 10.00 bägge dagarna. Totalt spelas fem omgångar under helgen. Vi samlas 7.30 på lördag morgon för att bygga. Rolig bordtennis utlovas med lag från hela Gävleborg.

Då vi har tre lag igång under helgen och är lite kort om folk så skulle vi uppskatta jättemycket om någon frivillig kunde rycka in och jobba lite i sekretariatet med mig under någon av dagarna. Bära ut och renskriva protokoll odyl, inga svåra grejor men det underlättar. Är du intresserad ring mig på 073-810 47 12.

Norrfjärns IF har idag ett Div 3 lag i nationella seriesystemet och lag i länsseriens div 5 och 6.  Bra bredd och idrottsmaterial. Vad vi skulle behöva är en Primus motor. En i sporten engagerad eldsjäl som kan ge oss lite ny idéer och utveckla bla förenings- och ungdomsverksamhet. Känner du dig som rätt person välkommen att höra av dig. Du behöver inte ha någon pingis bakgrund, bara det känn skoj.:)

// Kröpen


Dagens av Donald.

Hur ska jag beskriva fördömelse, och vår i synnerhet, om inte som något som vi alla har gemensamt.

                                                                                                                  Donald Justice

SWAP-AffischTeater Grängsjö Kapell 29 november
Fjärilseffekten
av och med Varieté Velociped: Sveriges mest innovative muntrummis Svante Drake, multimusikern Erik Petersen med hela hans arsenal av välljudande skrot samt Bengt Johanssons makalösa utspel.
 
En fjärils fladdrande i Amazonas, får en lång rad oförutsägbara konsekvenser kors och tvärs över jordklotet. En skröna som leder oss till cyklisten Gösta Fåglum Pettersson, vars Vätternrunda slutar i en musikalisk kraschlandning m m. Hur får men en gammal cykel att låta som ett helt karibiskt steelband?? Hur trollar men in ett trumset i munnen?

Fjärilseffekten  gjorde succé på Edinburgh Fringe Festival i år och tilldelades "The Angel award" i konkurrens med 2500 föreställningar!!!!!
                    
Grängsjö Kapell, tisdagen den 29 november 2011 klockan 19:00.
Biljetter: 120:-, med scenpass 100:-, ungdom t o m 19 år 60;.
Biljetter förbokning: 070-6608311 samt på plats innan föreställningen
Servering: Kaffe och smörgås, 30


Världens bästa by.

Gör ett besök på Hela Sverige ska leva och kika runt hur man jobbar med lokal byautveckling runt om i Sverige.
http://www.helasverige.se

Ladda hem materialet Världens bästa by.
http://www.helasverige.se/fileadmin/user_upload/HSSL_Kansli/PDF/Informationsmaterial/VBB2.pdf

Den här texten är saxad ur dokumentet.


"Dagens storkommuner visade sig

vara för små för de övergripande

frågorna, men också för stora för

lokala frågor. Därför infördes dels nya

storregioner och dels olika former av

direktdemokrati på bynivå."


Hur förbereder vi oss här hemma?

Tips hur ni startar en lokal utvecklingsgrupp. http://www.helasverige.se/fileadmin/user_upload/HSSL_Kansli/PDF/Skriftserien/smaforetag.pdf


Välkommen att lägga in en länk till Er förening eller grupps hemsida på Gnarp.org s wikipediasida.
http://gnarp.org/wiki/index.php/Huvudsida

 

Regionfullmäktige i Bollnäs 18/11

Blev invald som ersättare i regionsfullmäktige efter Halbast Dilan och idag var det dax att vara med för första gången. Platsen var folkhögskolan i Bollnäs där landstingsfulmäktige också brukar sammanträda. Fick också chansen att tjänstgöra som ersättare för Monica och det var extra roligt att ha rösträtt.

I punkten regionsstyrelsen informerar fick vi lyssna på föredragningar om KKN Kreativa och Kulturella Näringar, RUS Regional Utvecklings Strategi och hur man bla jobbat mot EU med Botniska Korridoren. RUS och Botniska korridoren föredrogs av en Gnarpsbo i förskingringen, Magdalena Berglin. Magdalena gjorde dunderbra ifrån sig och Åke och jag var stolt som tuppar och berättade för alla som orkade lyssna att hon minsann var från Gnarp.  

Av dagens 16 punkter var det väl en som gav upphov till intensivare debatt. Frågan om ett inriktningsbeslut att bilda en regionkommun. Själva bildandet fanns det tydlig majoritet för. Vad som skulle vara målet med regionkommunen skilde nog lite mellan grupperna. De flesta tyckte att bildandet skulle bli en bra plattform för att anpassa Gävleborg innan en utökad regionalisering med fler län, andra tyckte att regionkommunen var en bra bestående lösning och några ville avvakta till eventuella statliga ställningstaganden i frågan. Efter en lång debatt blev det ett inriktningsbeslut att ansöka för att bilda en regionkommun. Andra intressanta frågor var KD´s förslag "att ett nytt Regionalt utvecklings program behövs", antagande av Näringslivsprogram och kommunernas övertagande av hemsjukvården. Vill ni titta på hur debatterna gick kan ni följa länken. Magdalena går ut efter infon om KKN under Regionalstyrelsen informerar. http://www.regiongavleborg.se/1/om-webbplatsen/nyhetsarkiv-aktuellt/nyheter/11-18-2011-se-regionfullmaktiges-sammantrade-pa-webb-tv.html 

Det var en bra dag i Bollnäs. Fick lyssna till massor av duktiga talare och få lite inblick i hur större parlament jobbar. Vad jag tycker i regionsfrågan? Jag tror det är bra att anpassa länet till regionstänket där landsting och länstyrelseverksamhet ska in under samma paraply, oavsett vilka län vi kommer att docka ihop med i slutändan.:)

//Godnatt


Jag funderar fortfarande?

Vi var säkert några stycken som läste Mats Pihlgrens artikel som berörde näringslivsenheten publicerad på Helahalsingland.se under söndagskvällen 13/11. Samma artikel försvann sen från sidan vid lunchtid under måndagen för att återkomma i omredigerat skick ett dygn senare. Varför vet jag inte riktigt? Men artikeln innehöll en del information som utelämnades helt i senare artiklar. Om det var relevanta uppgifter eller inte kan inte jag bedömma. Men så här såg artikeln ut. Jag tar textversionen för er som inte hann läsa. Sidorna ligger som ni vet sparade hos google en tid. Länk till den sparade versionen. Tryck här.

Julmarknad på Gnarps hembygdsgårdJulmarknad på Gnarps hembygdsgård lördagen den 19 november.
Tid: 12:00 - 15:00
http://welcome.to/gnarpshembygd


Tyck till i regionsfrågan.

Välkommen att tycka till i regionsfrågan.


Regionsfrågan Enkät

Gå gärna in på min logg på Facebook. http://www.facebook.com/#!/questions/10150410072037389/?qa_ref=na&notif_t=question_answer Där gör jag en liten enkät om vilket av våra grannlän du helst ser som sammarbetspartner i en framtida storregion sett ur vårt kommunperspektiv(Nordanstig). Välkommen att tycka till. Jag redovisar utfallet här om en vecka.:) Du har också möjlighet att rösta här nere på bloggen. Men den omröstningen tar jag inte lika allvarlig på då jag inte vet om det är kommuninnevånare som röstar.

Slalom-SM i Hassela 30 mars- 1 april


Slalom-SM i Hassela 30 mars-1 april
Plats: Hassela Ski Resort.Hassela Ski Resort i samarbete med Bergsjö Hassela Alpina skall vara värd för SM-tävlingar i mars 2012.
www.bhalpina.comNytt från Gnarps Ridklubb.


Läs mer på www.gnarpsridklubb.se

RSS 2.0