Lokala valutor

Jag har läst lite om ställen runt om i världen där man infört en lokala valuta för att få fart på lokal handel. Det som slog mig är att våra egna svenska kontanter numera så sällsynta att de skulle kunna fungera lika bra som de lokala valutorna om man bestämde sig för att använda dem.
 
Kommer ni ihåg i fjol då bankomaten inte fungerade, Det gick varken att få loss en syltburk på en julmarknad eller att besöka Ersk-Mats. Stjärnan blev utan pengar och de lokala pengaflödena stendog. Vi kommer ju iof att kunna swisha pengar till varandra fortsättningsvis med mobiltelefonerna men även kontanterna fungerar vid de flesta tillfällen och används med fördel lokalt.
 
Man känner oxå att pengarna allt mer blir ett problem för etablissemanget. Det är ett problem att hitta ett ställe att ta ut dem på, Det kostar pengar att betala med dem, Det kostar pengar att att sätta in dem och när man ska betala en grannen för en säck havre har man inga och i sämsta fall finns det inga då länder hamnar i kris.
 
Ett exempel http://sv.wikipedia.org/wiki/BerkShares
 
//Kröpen
 
 

Kurs på Kultis


Odlingslotter

Finns det någon i Gnarp som har en markplätt i närhet till vatten i relativt bra läge där det skulle gå att göra odlingslotter under en låt oss säga en tio års period. Jag vet inte om det finns något intresse men det skulle kunna visa sig ex.vis här.
 
Jag blev livrädd när jag såg den här föreläsningen och blev medveten om att vi helt förlorat kunskapen att producera mat själva och är helt beroende av olja. Både för att producera maten och att packa och frakta den till konsumenterna. Ingen olja=ingen mat.
 
Det skulle ju kunna bli rätt trevligt oxå om det blev några hushåll tillsammans.
 

Energi och livsmedelsförsörjning.

Jag såg en lite skrämmande föreläsning när jag åkte in till stan idag. Det handlade om mat och energi. Enligt den här föreläsaren var energiförbrukningen kontra jordbruksproduktion år 1920 "en energi in=tre matproduktion ut" idag är samma siffra "en energi in=en matproduktion ut" och ser man på en mattallrik idag är vad jag förstår siffran "sju energi in=en matproduktion ut" och det beror väl på hur mat packteras och fraktas långa sträckor. Föreläsaren säger att allt står och faller med tillgången på olja och ställer frågan om vad som händer när nästa energikris inträffar. Han menar att vi måste bygga upp en lokal livsmedelsförsörjning vilket han också ger exempel på. Har har t.ex. våra Burmesiska invandrare fantastiska färdigheter.
 
När jag jämnför det här med hur vi planerar idag med skolor och sjukvård så är det också uppbyggt mycket kring logistik som kräver energi/olja. Tänker vi fel, kommer det att gå åt skogen. Speciellt när sex milijarder människor ska ha mat. Föreläsaren gör en jämnförelse med Kuba när Sovjet slutade leverera olja. Det ledde nästan till hungersnöd innan man med hjäp av bl.a en australiensisk professor lyckades styra upp livsmedelsprduktionen. Ni kan ju ktitta på klippet själv.  
 

Arbete och försörjning

Igår pratades det rätt mycket arbete och försörjning på Gnarps-gruppen på Facebook  Då kom jag på att det finns en fiffig grej för dig som endera behöver få hjälp med ett arbetsinsats som du har någon som kan utföra, eller för dig som får chansen att hjälpa någon och få lön och de sociala avgifterna betalade. Då kan man använda en förenklad arbetsgivardeklaration som den som betalar ut lönen kan fylla i. Det här är inte så svårt och är mer vanligt förekommande än man kan tro. Dvs du behöver inte betala någon svart för att få hjälp med ett mindre arbete av en privatperson och du behöver inte vara företagare med F-skattsedel för att utföra ett arbete. Jag tror det här utnyttjades mer förr i tiden då det var vanligt med säsongsarbeten inom ex. jordbruk.Den här möjligheten kan skapa massor av arbetstimmar lokalt och dessutom har du möjligheten att utnyttja både ROT och RUT.  Här är länken så du kan läsa mera.   http://www.skatteverket.se/privat/blanketterbroschyrer/broschyrer/info/448.4.39f16f103821c58f680007845.html      

Preliminärt valresultat

Preliminärt resultat för val till kyrkofullmäktige 2013: Harmånger-Jättendals och Gnarps pastorat.
 
http://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2013/prel/valresultat/Resultat/Forsamling.aspx?StiftID=2&ValomradeId=12838&ValtypId=8
 
Preliminärt resultat för val till kyrkofullmäktige 2013: Bergsjö församling
 
http://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2013/prel/valresultat/Resultat/Forsamling.aspx?StiftID=2&ValomradeId=12838&ValtypId=8
 
 
 

Kyrkoval 2013

Ni som är medlemmar i Svenska kyrkan(vilket jag inte är) häv iväg er och rösta idag. Varför? Där huserar både kvinno- och främlingsfientlighet. Ni hinner både läsa på och rösta. Ni har gott om tid på er innan vallokalen stänger.

 
 
 

Gnarps-Rundan

 
Vi ses på Kulturstjärnan 13.30 imorgon för Gnarps-Rundan på cykel.
 
//Väl mött Kröpen

Möte Gnarps S-förening.

Tisdagen den 17/9 klockan 18.30 inbjuder Gnarps Socialdemokratiska förening till möte. Nya och gamla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna. Vi träffas hos Åke och Karin Bertils på Stationsvägen 39. Punkterna för dagen är nomineringar till kommunal- regional- och riksdagsval och lokala utvecklingsfrågor. Kontakt/info: ring Åke på telefon 070-288 09 21.

Busstider Hälsinge marknad

Nattförbindelser från Hälsinge marknad i Hudiksvall
http://x-trafik.se/files/4/44/nattrafik%20halsinge%20marknad%202013.pdf
 
 
 

Gnarps-Rundan 2013


RSS 2.0