Föreningen projektverkstan.

Ska pröva och utveckla Projektverkstads idéen lite. 
Fördelarna:
*Medlemmarnas tillgång till lokal.
*Tillgång till teknik och utrustning
*Tillgång till medlemmars kompetens och färdigheter.
*Utveckla hobbyprojekt ex bil/bostad.
*Möjlighet att idéer blir nya lokala företag.
*Bygga upp ett lokalt kunnande/nätverk.

Förutsättningar:
*Hitta intresserade medlemmar och gärna finasiärer. Helt avgörande.
*Vilken typ av lokal behövs. För att bäst passa in i föreningens verksamhet. Hur den ska utnyttjas. Bokas.
*Möjlighet att hitta en lokal. Helst att föreningen har möjlighet att låna den/få den sponsrad.
*En plan att växla upp idéen. Från lokal till ev utrustning under tid.
*Möjlighet att utveckla ideen, bygga upp kunnande och hitta arbetsformer.

Kom gärna med tips. Här eller i mail. ajengstrom@hotmail.com
Projektverkstan-en ide.

Har du haft en ide någon gång, en egen för vardagen eller kanske en kommersiell produkt för marknaden,  som du inte kunnat växla upp eller förverkliga pga av att du inte har tillgång till lokaler , utrustning eller saknar förmågan i något av momenten. Jag har snickrat ihop en ide kring problemet.

En projektverkstad som drivs i form av en ideell förening. Med målet att ordna(hyra, låna) en gemensam lokal/verkstad där medlemmarna kan arbeta med egna projekt, möjlighet att kunna hjäpa varandra samt kunna fungera som ett växthus för produktutveckling och nya ideer. Jag har ingen aning om det är genomförbart, och i vilken takt det går att hitta en bra lösning. Om det ska jobbas lokalt eller i hela kommunen. 

Har du tankar kring det här. Skicka mig ett mail ajengstrom@hotmail.com  så kan vi försöka sätta ihop en arbetsgrupp eller nått. Själv har jag ett stort garage men inga ideer.:) Där finns det ytor att låna under kortare perioder om du behöver utrymme.

Ska pröva och utveckla Projektverkstads idéen lite här nere.
Fördelarna:
*Medlemmarnas tillgång till lokal.
*Tillgång till teknik och utrustning
*Tillgång till medlemmars kompetens och färdigheter.
*Utveckla hobbyprojekt ex bil/bostad.
*Möjlighet att idéer blir nya lokala företag.
*Bygga upp ett lokalt kunnande/nätverk.

Förutsättningar:
*Hitta intresserade medlemmar och gärna finasiärer. Helt avgörande.
*Vilken typ av lokal behövs. För att bäst passa in i föreningens verksamhet. Hur den ska utnyttjas. Bokas.
*Möjlighet att hitta en lokal. Helst att föreningen har möjlighet att låna den/få den sponsrad.
*En plan att växla upp idéen. Från lokal till ev utrustning under tid.
*Möjlighet att utveckla ideen, bygga upp kunnande och hitta arbetsformer.

//Kröpen

Gnarp-Expo

Har snyggat upp Gnarp-Expon lite. Den innehåller kontaktuppgifter till Gnarps företagen. Varje företag får auotomatiskt en undersida som de kan anpassa själva om de vill. Fattas några företag går det oxå bra att lägga till. Det är lite pyssel med lösenords verifieringen när man sparar men det brukar funka. Annars är det bara att E-posta. Välkomna att kika in.:)
http://gnarp.org/wiki/index.php/Gnarp-Expo


Björnkänning i Gnarpsparken.Fanny, Zingo och jag drog iväg till Åstjärn i morse. Uppe vid Jarongn stötte vi på björnspår. Om det har varit en gjut-, masugn eller kanske en smedja vid Sticksvedjevägskelet vet jag inte. Men det är inte osannolikt. Det rikliga snöandet hade resulterat i ett rätt tjockt snötäcke på höjderna.
Här har björne gått fram. Ser lite ut som människofötter med klor nästan. Med reservation för att det är något annat djur. Men i sånna fall har de 40 i skonummer.
Rätt mycket snö uppe vid mon. Väldigt smala hjulspår att gå i. En traktor kom upp medans vi var vid tjärn så vi fick bredband hemöver.

Smält glass i Åstjärn. Otroligt fint väder.
Fyrkantig gubbe i lurvpôsa. Varmt!

Andra lurvpôsar valde att stanna hemma.:)
Gabriel om Gränsfors filosofi och värderingar.Ja brukar så ofta jag kan titta på föreläsningar och fördjupningar på ex youtube. Det finns massor med utmärkta talare på den internationella scenen. Det här är en fantastisk möjlighet som internet har gett oss. Att ha tillgång till samma information här som i stora regioner.

Men varför gå över ån efter vatten? Jag hittade den här föreläsningen av Gränsfors Bruks Gabriel Brånby. Speciellt intressant är det då jag själv gick smideskurs och jobbade på Gränsfors under några år då Gränsfors formades till vad det är idag. Gabriel drog dit mängder av intressanta personer, bla industridesignern Hans Persson från Gävle. Som försökte lära oss allt om funktion, design och formspråk. Gabriel var också otroligt säker, inte bara på marknadsföring. Jag fick själv se på när han från vitt papper med massor med linjer formade, till stora drag Jägaryxan till den form den har idag. Han kunde ta in enorma mängder information och bryta ner det till en enda punk. Håll till godo, det är bra!Filmvisning och öppet hus.På öppet hus dagen söndag 29 april visas hur ridhuset kom till, en utmärkt film på ridklubben. Medverkar gör bl.a Ove Gradin och Rune Engström.
Välkommen till en kul dag på klubben!"Land ska med lag byggas"

Ikväll tänkte jag lyfta fram en person från kungafamiljen, det händer inte så ofta. Karl XV´s och hans ordspråk "Land ska med lag byggas" Jag tycker det passar nu i tider med Norge rättegången, höger- och religiös extremism, grupper som hänvisar till att de är marginaliserade mm. Man kan vinkla och rättfärdiga handlingar genom att hänvisa till diverse omständigheter.
Men det är viktigt att komma ihåg att det alltid är en individ eller juridisk person som begår ett brott och ska åtalas och dömas efter Svea Rikes Lag. Lagboken och att vi är lika inför lagen är det enda verktyget vi kan använda oss av för att bygga ett modernt, tryggt samhälle och det är i den andan vi måste arbeta. "Land ska med lag ska med byggas"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Land_skall_med_lag_byggas

Enkät, elljusspåret i Gnarp."Uppdaterat" Lycka till!

Blir ännu mer övertygad att det var rätt att kliva ur svenskakyrkan. Är helt demokratibefriad. Stiftet bestämmer och församlingarna förväntas slå med klubban. Först slå ihop pastoraten och nu församlingarna. Jag kan bara önska lycka till!:) Se länk.

http://helahalsingland.se/nordanstig/jattendal/1.4616436-tva-forsamlingar-blir-en

Nu har Willy Hagel på Uppsala Stift också lämnat ett meddelande på Helahalsingland. Det lyder: 

"Tyvärr är strukturutredningens förslag inte korrekt återgivet i artikeln. Tvärtemot vad som står ger utredningens förslag ökade möjligheter för små församlingar att leva vidare, eftersom kraven på en församling inom en samfällighet (som i framtiden föreslås kallas pastorat) sänks. Detta är också vad vi från Uppsala stift har informerat om vid våra möten i Harmånger-Jättendal och Gnarp. *Men om församlingarna är överens om att man vill gå samman kommer stiftsstyrelsen troligen att bevilja detta."

//Men vad härligt om ni är överens. Anders

*För er som inte är insatt i hur det arbetas så betyder att om församlingen tar beslut om att ansöka så har man tagit beslut att gå samman. För det är det som stiftet vill bevilja. Det är så det funkar.


ÖPPET HUS!

Årsmöte

Norrfjärns IF´s medlemmar hälsas välkomna till årsmöte söndagen den 22/4 17.00 på NIF-gården. Sedvanliga årsmötesförhandlingar och gofika. För nomineringar eller avsägelser kontakta valberedningen. Kröpen 073-810 47 12, Madde 070-276 01 21.

Väl mött NIFJa, el behöver jag, det är ett som är säkert.


Salix i kretsloppet.

Skrev om energiflis för ett tag sen. Hittade den här.


Idén att odla Salix(pil, vide) på åkermark för att producera biobränsle
väcktes redan för 25 år sedan.Idag finns kommersiella odlingar
i landet sedan flera år.Det svenska konceptet att odla Salix som energigröda
introduceras nu också i andra länder i Europa.

Salix behöver näring och vatten som alla gröna växter.Olika näringsrika
och vatteninnehållande kommunala restprodukter som avloppsvatten,
avloppsslam, kompost, askor och lakvatten från deponier, kan
helt eller delvis ersätta konventionell gödsling och bevattning.

På de följande sidorna får du lära dig mer om det svenska konceptet
att odla Salix som energigröda och hur man kan behandla och utnyttja
kommunalt avloppsvatten och slam i Salixodling.


Påskhelgen

Måndag kväll. Dax att summera påsken. Den röda tråden den här helgen har varit biografin jag läser om Steve Jobs. En fantastisk människa, kanske inte någon drömarbetsgivare precis, men resultatet kan man inte klaga på. Mest i boken imponerar en kille med en reklambyrå som Steve jobbade med till och från under sin karriär. Lee Clow på reklambyrån Chiat/Day. En kreativ surfande hippie. Jag är svag för outsiders. Så kommer det alltid att vara.

Helgen då?

Fredag: KM i bordtennis. Jag riggade fikat på NIF-gården och pös sen iväg. Så jag vet fortfarande inte vem som blev KM-mästare i singel och dubbel. Är rätt nyfiken. På kvällen åt vi middag här hemma med Marie, Olle och Simone. Trevligt. Vid småtimmarna körde vi Youtubeklipp på TV´n. Trevligt.:) 

Lördag: Hängde här hemma. Stavgång till Åstjärn (Gnarpsparken) Pysslade lite med cykeln. Middag hos grannarna på kvällen. God mat.

Söndag: Arbetsdag, kanske fel dag för det. Men jag blev som tur var välsingnad på ICA Stjärnan i torsdags. Krattning och eldning. På kvällen middag hos mor och far. Rena julbordet, mums.

Och idag måndag. Långa promenader med Carina. Besökte Bersberget och vattentornet. En promenad till nu ikväll. Nu har tjejerna lov och Carina och jag fortsätter att jobba oss mot sommaren som är stoppdatum för Tjärnvik tyvärr. Var på en anställningsintervju för ett sommarvikariat förra veckan. Men det är svårt att planera då ett vick över uppsägningsdatumet innebär fler karensdagar och ev sänkt ersättning. Vi får se hur det avlöper. Först och främst måste jag bli erbjuden ett arbete. Den som lever får se.

Jag delar ett klipp med Lee Clow. Ett geni.

Jag slutar med texten från Apples think different kampanj där nämnde Clow hade ett figer med i textraderna.

Vi vill hylla de galna. De missanpassade. Rebellerna. Orosstiftarna.
De runda bultarna i de fyrkantiga hålen. De som ser annorlunda
på saker och ting. De som inte är förtjust i regler. Och inte har någon
respekt för det rådande tillståndet.  Man kan citera dem, vara oense
med dem, förhärliga eller svartmåla dem. Det enda man inte
kan göra är att ignorera dem. För de förändrar saker. De driver
människosläktet framåt. Somliga kanske ser det galna i dem, men
vi ser deras genialitet. För de som är galna nog att tro sig kunna
förändra världen......är de som också gör det.

Glad Påsk!


Glad Påsk på er.:)

//KröpenRSS 2.0