Skolkalabalik

Skolan, skolpolitik, elevflykt ur kommunen? Det här handlar inte om elevflykt. Till största del handlar det om tillgänglighet. Kanske också om lokaler och kvalitet. Det är skillnaden mellan att erbjuda skolalternativ, eller att tillhandahålla ett. Vi måste förstå att elever gärna följer samma flöden som sina föräldrar och syskon.
 
Vi har ändock en möjlighet att jobba tillbaka några elever till den skola vi tillhandahåller, men då måste måste undervisningen planeras utifrån ett elevperspektiv. För det är utifrån elevperspektivet de skolor som konkurerar om våra elever arbetar. Men förstår vi inte att vi måste göra oss attraktiva kommer det snart inte att finnas någon högstadieskola kvar i kommunen. Inte så länge vi har ett "FRITT" skolval i Sverige.
 
Att neka elever skolskjutsar är också vanskligt. Då kan busskortet kännas som en investering i de bemedlade hemmen och blir då samtidigt en demokratifråga, då elever från ekonomiskt svagare hushållen inte har möjlighet att välja. Det här är saker vi måste fundera kring om vi vill ha en skola som lever och utvecklas. Istället har vi skapat ett logistikdilemma där vi använder ex antal kollektivtrafiksresurs till att köra emot pendlingsflödena på morgnarna och ex antal om kvällarna.

//Kröpen
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0