Oro i skolfrågan.

Vågorna går högt på skolsjön och vindriktningen svänger hit och dit och naturligtvis skapar det oro bland elever, föräldrar och lärare. Sista förslaget lägga ner Jättendal? Ja av de förslag som dykt upp den senaste tiden är det kanske det bästa med tanken till närheten till de alternativa skolorna.

När man får problemen framlagda för sig heter oftast att det är svårt att klara ekonomin för att tillmötesgå kvalitetskraven. Det stämmer naturligtvis då ett förhållande som regleras i skollagen måste handhas som skollagen säger.

Mina tankar går direkt till de mindre friskolorna som också lyder under skollagen. Man är tvingad att klara kraven och kvalitén även om de nästan får slå knut på sig själv.

En sak som jag tycker vore värd att pröva vore att erbjuda rektorerna under förutsättning att någon var intresserad, pröva att driva en av de mindre skolorna som kommunal friskola/intraprenad och i den enheten både ta ansvar för ekonomi, personal och kvalitet. Det vore intressant att se hur det kunde fungera med Ex. Kostnadseffektivitet, kvalitet, upphandling av extern kompetens,om det kan det öka föräldraengagemanget, hur det påverkar lokala utvecklingen och kunde de få fler elever att välja en skola här hemma. Kommunen har naturligtvis det övergripande ansvaret men kvalitets- och ekonomifrågor kommer att hamna närmare golvet.

En annan intressant fråga är om ett sånt här system kunde leda till en mindre överbyggnad. Ja jag vet inte?
Men det kunde kanske ett försök med en pilotskola svara på, men det bygger naturligtvis på om någon är intresserad att genomföra ett sånt här försök.

Hårddrar man det här kan man ju säga att kommunerna också har skolan på intraprenad från staten då det är staten som kontrollerad skolorna så varför inte pröva en modell där en enhet kunde få ett större ekonomiskt och kvalitativt ansvar.

Jag är jättenyfiken. Är du?
 
//Kröpen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0