Sprawl eller problemet med utbredning.

Jag har i här i bloggen historiskt resonerat mycket kring om hur vi kan skapa nya attraktivare områden i kommunen dit männskor vill bosätta sig och att det på sikt kan leda till skatteintäkter. Men efter att ha satt mig in i lite om vad utbredning eller sprawl orsakar börjar jag funderat på om inte kostnaden för etableringen av nya områden äter upp sig själv. Ska vi börja skapa nya samhällen och miljöer för att det är oattraktivt att bo i de gamla så får vi kostnader både där nyetableringar görs, samtidigt som vi har kvar kostnaderna i de befintliga. Det vore en sak om vi t.ex kunde riva Gnarp och flytta ner det till kusten. Då försvinner kostnader för vatten, avlopp, sophämtning, kollektivtrafik, vägar, problem med ökat bilåkande och andra miljöaspekter etc, men det som sker är att vi får ännu fler kostnadsställen.
 
Städer har stora problem med den här utvecklingen. Då vore det konstigt om det inte det också ger oss problem. Kanske skulle kraften istället läggas ner på att planera, riva och skapa attraktiva miljöer inom de befintliga tätorterna där allt redan är förberett. Det kan naturligtvis inte mäta sig mot strandnära lägen, men där tror jag inte vi har några problem då människor som har ekonomi ser till att skaffa sig dem. Det vore ändå intressant om vi kunde lägga ner lite krut på att jobba fram lite ideér hur man kan göra de detaljplanerade områdena attraktivare för det är ändå där möten mellan männskor oftas sker.
 
Ur centralortsperspektivet har resurser och service i kransbyarna setts som ett problem, men däremot har det lagts ut en hel del resurser på utvecklingsprojekt utanför kransbyarna. Vi är en kommun som i grunden har problem med sprawl och planerar för att utvidga den ytterligare. Jag börjar förstå resonemanget av att jobba med förtätningar och problem med bebyggelse som breder ut sig och de fördyringar och miljöproblem det för med sig. Vad kunde man göra innanför det detaljplanerade området i Gnarp för att göra det trevligare att bo och verka här?

Kommentarer
Postat av: Karl-Erik Nordlund

Ditt resonemang är helt rätt.
För tillfället skall vi nog akta oss för att investera någonting överhuvudtaget.
När den här turbulenta lågkonjunkturen har ebbat ut kanske världen ser annorlunda ut.

2012-11-02 @ 20:16:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0