Don Quijote och näringslivsfrågor.

 
Känner mig som Don Quijote idag. Den förvirrade mannen som trodde han var riddare och slogs med väderkvarnar.:) Kanske gör jag det för det mesta, skämt och sido.
 
Hur som helst. Jag funderade lite på näringslivsfrågor i helgen och kommunen i stort. Vi som representerar kommunen i olika sammanhang berättar ofta för utomstående vilka företag vi har i kommunen. Det kan bli ganska anonymt om det inte är frågan om starka varumärken. Trots att några försvunnit på senare år har vi fortfarande många duktiga aktörer som säljer sina varor och tjänster utanför kommungränsen och bidrar till handelsnetto, arbetstillfällen, skatteintäkter och ger lokal utveckling.
 
Nästa tanke var, vad vet jag om produkterna? Vilka är de  25 viktigaste produkterna för Nordanstig, varor eller tjänster som säljs på andra sidan kommungränsen, Gävleborg eller landet. Har det gjorts inventeringar så vi har någon koll på hur det ser ut. Här skulle man kanske ha en möjlighet att skjuta på om man bara visste.
 
Det är produkterna som får oss att se känna behov och kärlek och skapar känslan att vilja ha dem. Om du tänker efter på nån gång då du gjort en dålig affär hade du kanske hamnat i en situation då kanske behov eller kärlek mer styrt dig än rationellt tänkande. Om vi överdriver det skulle egentligen produkterna packeteras och exponeras som på dating-sidor och matchas mot kunder och konsumenter. Köpåtrå kallas det väl då.:)
 
Nu är det här saker som de enskillda företagen sköter bra själv i sin egen marknadsföring men kanske skulle kanske göra skillnad om vi i våra dagliga möten flyttade fokus från företagen till de varor och tjänster som produceras de tillverkar. Och det vore intressant att veta vilka våra viktigaste produkter är för tillfället. Vilka som är på väg ut från marknaden och de som har ökade försäljningssiffror. Här hade man kanske möjligheten att stimulera och tidigt kunna möta förändringar efter hur marknaden ändras. Det skulle även gå att bilda sig en uppfattning vilka företag som är branschkompisar och skulle kunna dra nytta av varandras teknik och kompetens.
 
Hur arbetet skulle utföras, eller hur verktygen skulle se ut? Jag vet inte. Men det vore intressant att ha en uppfattning om hur det såg ut. Så att inventera produkterna vore en bra början.
 
//Kröpen
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0