Kommunala studier på Cypern

Vi har varit på Cypern i en vecka. Ett fantastiskt klimat, högsommar väder(+lite till), inte ett regnmoln, klart vatten och bad i turkosa laguner. 

Men frånsett det kunde jag inte låta bli att imponeras över hur kommunen förvaltar kustlinjen, stränderna och det helhetstänk som finns för att försörja sig på turismen. Om vi börjar med stränderna och kusten. Jag gissar att i de exploaterade områdena var strandskyddet satt till 150 meter. Sen var stränderna och området närmast vattnet till för alla cyprioterna själva, turister, fauna och flora. Sen kom strandpromenaden med kommunala sopkorgar och toaletter och ovanför en gräs/grusyta. Den och de karga uddarna mellan stränderna hyrdes ut till lokala entreprenörer ex temporära serveringar och vattensport. Sen kom hotellen och butikerna. Kommunen förvaltade stränderna, hyrde ut solstolar, ordnade strandpromenaden och tillhandahöll toaletter. Det innebar fairplay på stränderna. Inget "försvinn", privat område och andra avarter. Dvs de gjorde grundjobbet och skapade på så sätt förutsättningar för allt det andra. Jag tror att vi här hemma i Nordanstig många gånger sitter och väntar på allt det "andra" istället för komma överens vart vi ska koncentrera krafterna för att skapa grundförutsättningar för det som vi så högt önskar ska hända.



 

Nu är Cypern är inte Nordanstig och förutsättningarna ser helt annorlunda ut, men tänket kunde vi anamma. Underskatta inte fräscha toaletter och papperskorgar. Tillgängligheten till en dass om du är nödig slår alla käcka slogans med hästlängder. Vi har gjort grundjobbet på exempelvis Gnarpsbaden. Men det måste följa sin tid. Utedass fungerar kanske inte i all evighet.





I Nordanstig har mycket av det här fungerat ändå då ideella föreningar tagit hand om servicen och kommunen har aktivt gått in och stöttat efter förmåga. En tydligare strategi, vad vi vill och vad vi vill försöka utveckla skulle behövas. Det kan vara att en vandringsled ska fungera över tid med sophantering, toaletter. Tre fungerande toaletter vid gnarpsbaden som städas varje dag. Öppna nätverk i kustbyarna så att gästande familjer vill stanna i ytterligare några nätter. Göra om festplatsen till husvagnscamping med bra serviceanläggning. Sånt här kan självklart förvaltas av föreningar och arrendeentreprenörer men återigen, vad vill vi och vilka investeringar är nödvändiga i enhet med en framtagen strategi. Och strategin ska nog oxå bara innehålla realistiska mål som vi kan upprätthålla under tid så att de är möjliga att utvärdera. En fråga som är värd att fundera på är vad Hassela Ski Resort har varit idag om inte initiativet till Älvåsen tagits av Hassela kommun innan sammanslagningen.





Också var det med helhetstänket in i minsta detalj. När vi kom till vår lägenhet saknades diskmedel, diskborste och disktrasa. Saker inte åtminstone vi inte kan leva utan. Men mycket riktigt, i snabbköpen erbjöds ett digert sortiment av varorna. Och imorgon är det dags för nästa gäst att utrusta lägenheten.

Fler reflektioner kommer.

//Kröpen



Kommentarer
Postat av: Sven Norman

Du har så rätt, Kröpen. Men tyvärr lever vi i en kommun där det mesta av kompetens och kunskap om våra utvecklingsmöjligheter inom natur och kultur saknas hos de styrande. Hur många miljoner till föga nytta har genom åren all "kustplanering" kostat? Vad har i praktisk handling åstadkommits? Varför har vi kommunalt ingen som jobbar med sådana här utvecklingsfrågor? Jag har ingenting emot att ideella krafter driver utvecklingsfrågor, det är i en kommun som Nordanstig helt nödvändigt annars skulle det bli total stiltje. Normala kommuner brukar driva utvecklingsprojekt och söka samarbete med föreningsliv och andra. Detta är tyvärr en utopi i vår kommun. För några år sedan sade ledande politiker att Nordanstigs utveckling ligger i naturen och kulturen? Vilka efterföljande exempel har det lett till? Mig veterligt inte något. Det finns mycket att säga om detta. Men det är illa att inte våra förutsättningar tas till vara.

2012-06-17 @ 23:01:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0