Eldsjälar, engagemang och samspel.

Lägger ut den här rapporten en gång till tillsammans med sammanfattning som jag lånat från. www.leaderskane.se Skrev ner punkterna längst ner och tog med till träffen igår kväll för diskussion. Det finns rätt många kriterier som stämmer in på Gnarp men inte alla.
Länk till rapporten. http://www.tillvaxtanalys.se/tua/export/sv/filer/publikationer/rapporter/Rapport_2011_11.pdf


Eldsjälar, engagemang och samspel vinnande faktorer för tillväxt
I en rapport om orter med befolkningsökning i Sverige presenteras vad som kännetecknar en attraktiv ort. Eldsjälar, engagemang och samspel anges som förutsättningar för tillväxt. Därigenom legitimeras leadermetoden och dess betydelse för landsbygdsutveckling.
Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, har genom att studera befolkningsutvecklingen inom Sveriges tätorter (200-10 000 invånare) under åren 2000-2010, funnit gemensamma drag hos orter med befolkningsökning.
I rapporten trycker man särskilt på vikten av förekomsten av eldsjälar, föreningsliv och sociala nätverk. Att se de individer som så ofta fungerar som igångsättare och har mod, och satsa på dessa även från politiskt håll. Gemensamma drag för de "attraktiva orterna" har nämligen bland annat varit starkt samspel mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Näring finns också att hämta i det lokala föreningslivet och "byanda" nämns som en viktig förutsättning för tillväxt. Som en del i det är också tillgången till fysiska möteplatser av vikt.

Ett av flera goda exempel som nämns i rapporten är lilla byn Tjautjasjaur i Norrbotten, som stärker sin sammanhållning genom olika fester som både skapar feriearbeten och marknadsföring för byn.

Det är intressant att dra paralleller till Leader, sättet att skapa samspel mellan olika aktörer som metoden innebär, och strävan att både skapa och fånga upp engagemang. Resultatet i rapporten påvisar vikten av att fortsätta arbeta med dessa frågor.

Utdrag ur rapporten:
 
Förutsättningarna för att en ort ska attrahera nyinflyttning eller behålla sin befolkning är goda basfunktioner så som:
• bra infrastruktur (vägar, kommunikationer, IT)
• god offentlig service (skolor, vårdcentral, barnomsorg, affär, mack, bankomat osv)
• närhet till arbetsmarknaden (här kan man kanske anta att det skett en förändring dvs. avstånden har vidgats och vissa förutsättningar har ändrats i och med IT)
• attraktivt boende (gärna nära vatten)
• goda sociala strukturer (kyrka, idrottsklubbar, ideella organisationer, hem och skola)

 
De orter som haft en befolkningsökning tycks dock i många fall ha en speciell prägel och de kategorier som identifierats utifrån vårt material är följande:
• tätorter inom pendlingsavstånd till en annan tätort
• gränsorter
• tätorter med turismprägel
• sjö-, eller skärgårdsnära tätorter
• tätorter med utpräglad "byanda"

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0