Bostäder i Gnarp

Bostadsbristen lägger hinder i vägen för inflyttning och möjlighet till skatteintäkter för kommunen. Här hemma i Gnarp är läget om inte akut en klar begränsning. Nybyggnationer skulle behövas både då det gäller lägenheter och villor. Ett av problemen är att uppförandekostnaden överstiger fastigheternas marknadsvärde och det är svårt att få tillbaks pengarna för sina investeringar.

Ett initiativ behövs för att frigöra tomter för villor och med bra planering, anpassade miljöer och fina lägen skulle vi kunna påverka och förbättra det slutliga marknadsvärdet. Det kan vara allt ifrån hur vi vill bo, antal hus i området. Kanske skulle det göras gläntor med tre till fyra hus? Och så klart den miljö husen står i och närheten till nytta och fritid i närområdet.

Kommunens planering och ev stimulering, goda entreprenörer och markägares vilja att frigöra mark för tomter är helt avgörande om vi ska kunna öka befolkningsantalet men även bra synpunkter och ideer. Därför beslutade jag mig för att dra igång en diskussionstråd i Nizzes forum www.inordanstig.se/forum/ 

Som inspiration har jag hittat ett elevarbete från Luleå universitet om planeringen av ett villaområde som ni kan ta del av.
http://epubl.ltu.se/1402-1560/2010/07/L ... 007-SE.pdf





Kommentarer
Postat av: Karl-Erik-Nordlund

Bra, vi måste någonstans börja.

KEN

2011-03-15 @ 17:02:33
URL: http://ken.nunet.se/wordpress
Postat av: Sverker Söderström

Härligt att se det engagemang som Du visar. Gång på gång.

Självklart är bostadsbyggande ett absolut villkor för tillväxt.

Problemet är att det inte går att finansiera en ny villa i exempelvis Ås eller Gingsta med lån. Ett nybygge kostar bortemot ett par miljoner. När huset väl är färdigt, är det säljbart för kanske 700 000.



I Sörfjärden finns nu tre områden för remiss, norra Klasviken, Klasudden och söder Varpsand. Här kan det bli havsnära boenden (åretrunt, fritid, hyreshus) som går att finansiera. Förutom detaljplan, för vilken allmänheten får tycka till, krävs vägar, vatten och avlopp - och inte minst en exploatör. En rad kommuner i Stockholmsområdet har sedan 1960 ökat från cirka 5 000 invånare till 50 000 (den storleksordningen)

2011-03-19 @ 19:36:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0