Tankar kring ett medborgarråd.

Jag skrev ju i bloggen förra helgen att jag funderat lite på det här med medborgardialogen och närdemokrati då jag tog en skidtur. Det ledde vidare till att det vore bra om vi hade nått slags forum eller kanal för våra frågor, funderingar och hur saker kunde fungera bättre här i gamla Gnarps Sockens område. Som i sin tur förde tanken till ett medborgarråd och hur det kunde organiseras. Det finns många lokala frågor. VA-områden, vindkraft, framtida tågstopp, kollektivtrafik, cykelvägar, tillgång på bostäder och tomter, äldrevård, utveckling av kusten mm där vi innevånare i Gnarp har egna idéer och åsikter. Sen har vi de yttre omständigheterna Kommunens minskade innevånarantal och sämre skattekraft, en pågånde regionaliseringen av landet som utökas och ändras till än större enheter 2015. Dvs det finns många frågor men oxå många möjligheter.


Hur skulle då ett medborgarråd kunna se ut? Ja om ett medborgarråd för Gnarp och de omkringliggande byarna skulle förverkligas skulle ju inte ha någon real makt. Vi skulle kunna komma överens om tagen i en fråga och gemensamt kunna yttra oss för föreningsmedlemmarnas räkning. Och på det sättet bli vägledande i beslut. Och också arbeta fram egna lösningar som kunde bli till medborgarförslag. Men ännu viktigare är just dialogen mellan människor och vad det kan innebära för utvecklingen.


Jag tar ett exempel: I samband med föreningsrådsträffarna kom många Gnarpsföreningar tillsammans. Då blev det klart för oss vad väldigt många som inte känner varandra här. En av klubbarna vädrade sina behov av en för dom i verksamheten nödvändig gräsklippare och hur dom skulle lösa det problemet när den gamla inte gick att reparera. Inga problem sa en annan förening vi har en klippare över. Så ordnade det sig med den saken. Och allt berodde på att det skapades en chans att mötas.


När människor träffas kan de mest fantastiska saker hända.:) Hur skulle det då kunna fungera. Intresserade (framtida medlemmar) väljer en styrelse eller ett utskott med 3-5 personer som ser till att samla medlemmarna till medlemsmöten 2-3 gånger per/år ett slags "rådslag". Medlemmarna nätverkar så deras kompetenser kommer till användning där de bäst behövs. Grupper kan bildas i olika frågor. Nätverket är i det här fallet lika viktigt som styrelsen då den mer blir ett bollplank mellan grupper och kallar samman till möten.


Har det gjorts sånna här försök någonannanstans? Ja 2006 tillsatte regeringen pengar till att arbeta just med medborgardialogen och utveckla närdemmokratin. Fem kommuner valdes ut eller nappade. Hudiksvall var en av kommunerna och där sattes medborgarråden upp i kommunal regi. Jag vet inte hur det fungerade då projektet avslutades 2010. Visst vore det väl bra att få med kommunen på ett hörn, det skulle bli lite mer officiellt då. Men ändå är det viktigaste att vi hittar platser för dialog, för det är då utveckling sker. Och ett bra lösning vore att kunna adjungera en kommunrepresentant till de allmänna mötena.


Nu är ju det här bara mina tankar och en modell för hur det skulle kunna fungera. Jag hade tänkt mig att medborgarrådet skulle ha formen av en ideel förening. Det här kan vara en bra ide om verksamheten läggs på en rimlig nivå. Och det vill till att några har ett stort samhällsengagemang och lägger ner rätt mycket tid.
Om du tycker det låter spännande kan du skicka ett mail till mig så lägger jag upp en kontaktlista [email protected]. Jag lägger också ut en exempelstadgar hur det skulle kunna se ut här nere. På Irland och i Skottland är det vanligt med medborgarråd som i Syd Amerika. I Skottland kallas råden för community councils.
Jag tror att Gnarp Community Councils (GCC) skulle låta bra i den framtida storregionen.:)


Ett utdrag ur dokumentet Vi bryr oss om Umeå "Social Hållbarhet i ett växande Umeå säger..."

Community Counsils modellen – Medborgarråd i praktiken
Chefsforum besökte hösten 2005 Glasgow där man arbetar med frivilliga
medborgarråd med förankring i lokalsamhället som en del av
ledningsstrukturen i kommunen. Community Counsils/medborgarråden utgör
komplement till den kommunala ledningen med en rådgivande funktion.
Medborgarråden får ta del av och yttra sig över förslag som rör hela eller delar
av kommunen. Huvudsyftet med Community Counsils är att säkra, samordna
och ge uttrycksmöjligheter för en bred syn från medborgarna inom givna
ramar.

Länk:http://www.umea.se/download/18.23e5930b109013c99117fff12541/Social+h%C3%A5llbarhet+i+ett+v%C3%A4xande+Ume%C3%A5+1.0.pdf


//Kröpen


Stadgar för Gnarps Medborgarråd  Ideella förening

§ 1 Föreningens namn skall vara ”Gnarps Medborgarråd Ideella förening”.
§ 2 Föreningen är en ideell förening som är religiöst och politiskt obunden, med syfte att bidra till en bestående utveckling i Nordanstigs kommun, Gnarp med omkringliggande byar. Främja medborgardialogen och utveckla närdemokratin.

§ 3 Gnarps medborgarråd vill tillvarata föreningsmedlemmarnas förslag och intressen. Och genom en dialog med medborgare, kommun, näringsliv och andra instanser kunna jobba fram och ge förslag på goda idéer och samhällslösningar. Samt delta i sjösättningen av lokala projekt som främjar bygden.

§ 4 Föreningen har sitt säte i Gnarp i Nordanstigs kommun,Gävleborgs län.

§ 5 Föreningen är öppen för alla folkbokförda i Gnarps postnummerområde 82077 och som delar föreningens målsättning och följer dess stadgar.

§ 6 Medlem äger inte del i föreningens tillgångar, liksom han inte heller ansvarar för föreningens skulder.

§ 7 Medlem ska betala den medlemsavgift som årligen fastställs av årsmötet.

§ 8 Föreningen skall hålla minst två sammanträden per år, varav ett är årsmöte och hålls i april. Kallelse till sammanträde skall utgå minst en vecka i förväg och ske genom annonsering.

§ 9 Styrelsen består av minst tre ledamöter. Ordförande väljes av årsmötet + övriga ledamöter jämte 2 suppleanter. Styrelsen utser inom sig sekreterare, kassör och de övriga ledamöter föreningen anser sig behöva. Vid förfall inträder suppleant. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden t o m nästa årsmöte.

§ 10 Styrelsen har rätt till ekonomiska transaktioner i nödvändig omfattning under förutsättning att besluten är enhälliga enligt styrelseprotokoll. Firmatecknare utses inom styrelsen.

§ 11 Vid varje årsmöte utses en revisorer samt en revisorssuppleant. Räkenskapsår sammanfaller med kalenderår.

§ 12 Stadgeändring är giltig efter beslut av årsmötet.

§ 13 Beslut om föreningens upplösning kan endast göras vid två på varandra följande sammanträden, varav minst ett är ordinarie. Minst 2/3 av antalet avgivna röster måste bifalla förslaget.

§ 14 Vid upplösning av föreningen skall tillgångarna överlåtas till ideell föreningsverksamhet i Gnarps Postnummerområde.

 

2011-04-01

..............................................................................   Ordförande

 


Kommentarer
Postat av: Nizze

En sak är säker och det är det behövs förändring och nästan lika säkert är att det går inte att få till via gamla politiska stigar. Det räcker inte med att många röstar fram några få som ska komma överens och en ännu mindre grupp som ska få bestämma och tycka som de vill i fyra år. Istället för att öka valdeltagandet är det kanske viktigare att öka deltagandet i det som verkligen händer och måste göras. Medborgarråd kan vara en väg för det.

2011-01-30 @ 19:54:34
URL: http://nizze.gnarsp.com
Postat av: Kröpen

Jag har tänkt på det som ett alternativ att kunna engagera den enskilde medborgare. Jämnfört med de relativt få själar som attraheras av de politiska partierna. I ett sånt här råd kunde du endera vara obunden medborgare och andra som politker under sin partibeteckning. Sen är väl vårt område lite väl litet befolkningsmässigt. Men ett medborgarnätverk absolut. Fast det tycker jag ändå att vi har.Som fungerar riktigt bra också för det mesta. Och vi har tillväxtpotensial och har ett behov av att kommunen börjar titta på hur Gnarp kan utvecklas.

2011-01-30 @ 21:28:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0