Julhelgen i Gnarp 2010


En show glöms bort om den bara visar opp effekter som man knappast anar. Så ge mig trettio grader kallt, tomtar överallt och en skog av gröna granar. ...

Nu är det blott annandagen kvar av julhelgen och jag kan bara konstatera att vintern tagit ett fast grepp om Gnarp fast vi fortfarande bara befinner oss i slutet av vinterns första halvlek. Nu är inte frågan om det blir takskottning i vinter utan mer när ska vi börja skotta.

Julaftonen braskade på av bara den, trots att det även braskade på min och alla andra Andersars dag den 30 november. Ty det heter ju "om Anders braskar så ska julen slaska". Och något slask märkte jag inte av den 24 december iaf. Vintern brassade på med mellan 18 och 25 -grader och den gamla CTC pannan i källaren fick verkligen bekänna färg. Värst blir det när frostvakterna slår till i de rum vi inte bor i på övervåningen. Har vi inte hög arbetstemperatur och lågt shuntat då, så sjunker temperaturen i systemet som en sten. Pelletsen ger låg jämn värme och inte alls så effektiv som när man eldar.

Ja julafton ja. Den firade vi här hemma i Ås. Vi var 14 glada själar i varierande ålder. I år hade vi oxå med oss tjejernas lilla kusin och då var det extra roligt för mig att vara tomte. Fast akta er vad en av mina tjejer himlade med ögonen då jag gjorde entré. Har det hängt en pinsamhetsvarnare i taket har den brölat direkt.Temperaturen inne var inte den bästa vid tiden vid Kalle Anka men när middagen kom fram hade vi lyckats höjt temperaturen avsevärt med hjälp av en mängd ljusstakar och värme ljus. Annars brukar det vara olidligt när vi kommer till kaffet efter klapputdelningen men i år var det riktigt lagom.

Juldagen, bjöd på lite bättre temperatur. Det blev middag nere hos mamma och pappa tillsammans med Bertilsklanen. Trevligt med god mat. Josefin och Ante hade satt ihop några skojiga lekar och som vanligt är viljan att vinna av sjuklig karaktär så vinsten blev det inte mycket kvar av faktiskt till mycket nöje för dem som inte vann.:)
Sen fick vi lov av tjejerna att gå på Berggården, Carina och jag. Vi startade med liten förfest i Gingsta hos Niklas och Anna-Karin väl framme blev det 1,5 timmes vild dans som lämnade en grym träningsvärk som nog jag får dras med framåt nyåret. Visst börjar vi bli lite äldre än medelåldern, men inget är så uppiggande som och få röja runt med ungdomen. Och alltid kul att träffa gamla vänner och bekanta.

Kanske var det ändå idag på annandagen den kom, slasken. För värre väder har jag nog inte upplevt vad jag kan erinra mig. Men man glömmer fort då det kommer till skitväder. Hästarna har inte varit speciellt mycket ute idag. En av dem drabbades nästan av panik i blåsten och snön. Var ut i morse när tjejerna fortfarande kurade under täcket. Hämtade hinkar och morgonfodrade och bar ut vatten. Katten och hunden crawlade omkring i snödrivorna på gårdsplanen samtidigt som jag sakta tog mig fram med min nyutvecklade paddlings skyffelteknik.

Jag hoppades någonstans att pingis grabbarna skulle överväga att ställa in dagens Jul-Sune då århundradets skit väder drog förbi. Och deltagarna skulle komma både från Sundsvall och Hudiksvall. Men icke. Inget hindrar gamla pingishjältar. När jag ringde var dom redan på väg och full av entusiasm. Bilen sov av naturliga skäl över i Gingsta så jag ringde svärgubben som hämtade upp mig med korvburkar och drickabackar som jag hade tagit på mig och fixa nere på Viljan. När jag väl kom dit hade pingisen brakat igång. Obekymrad av urvädret pågick spelet som vanligt på liv och död. 

Sen gick jag vidare mot Statoil för att lämna i helgens V75 a. Bilar låg i diket. Plogbilar och traktorer körde skytteltrafik. På Statoil kryllade det av panikslagna E4 resenärer med trasiga torkare och termosar. Och det förstår jag. Det är liksom dålig tajming att lägga årets största resdag och århundradets kalas urväder på samma dag. Vi Gnarpsbor kunde bara dra en lättnadens suck och skatta oss lyckliga att vi redan var hemma och hade så triviala saker som trav att tänka på. 

Nu återstår bar en liten annandagsmiddag med oss här hemma, och svärgubben. Ha det så bra allihop och God fortsättning.:)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0