Tankar från Gnarp, kämparnas boning.



Jag var ju som sagt ledig idag och då passade jag på att ta paketcykeln och åka till Bergsjö i några ärenden. (apoteket och Systemet, en dålig kombination, ja jag vet.:)

Funderade på det här med vart högstadiet bör ligga. Det är ju aktuellt nu, speciellt när fullmäktige fattar beslut på måndag. Och än i det sista är det ytterst oklart var högstadiet hamnar. Vilken ort det än blir Bergsjö eller Harmånger kommer den ort som inte får behålla högstadiet drabbas negativt.  I Gnarp har vi offta drabbats av förlorad service, ibland genom politiska beslut och ibland av andra strukturella förändringar ex. posten. Det har gjort att vi är van att kämpa. Och för dem som är van att kämpa är inte motgångar några problem på lång sikt, och bara lite besvärligare på kort sikt. Och i slutänden får det iaf en positiv effekt för orten. Det här funkar om förändringarna går långsamt som i Gnarp, men går det fort kan hela orter rivas sönder. Vi  har  redan ett högstastadium i Gnarp (Hosiannaskolan) . Vill mina ungar börja där får dom göra det redan i höst. Och vill dom gå kommunalt åker de gärna dit skolan finns, det är dom vana vid.  Men vilket kommunalt högstadium vi än lägger ner i Bergsjö eller Harmånger kommer det att innebära ett trauma för orten som förlorar skolan och leda till en negativ utveckling som kan leda till ekonomiska effekter som vi inte ens kan föreställa oss på sikt för hela kommunen. Får Harmånger skolan kan det också leda till utflyttning från Bergsjö och Hassela. Den dag då elevantalet är dåligt på en av skolorna kommer frågan att avgöra sig själv. Jag hoppas fullmäktige går på S Hogenbrants förslag (två skolor) på måndag hur ont det än kommer att göra att finansiera det. Iaf tills vi vet bättre hur framtiden ser ut. Vi ska nog mer se beslutet att behålla två högstadieskolor som en investering än en kostnad. Kanske kommer det  i framtiden visa sig som en av de viktigaste investeringarna som gjordes i början av 2000-talet i Nordanstig.  Nämn gärna en investering kommunen kunde göra idag, som skulle kunna få större effekt än att ha kvar de bägge högstadieskolorna.

I Bergsjö passade jag på att besöka komvux och ta en fika. Där lyste flitens lampa trots att somarlovet för länge sen börjat.


www.gnarpcounty.egetforum.se/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0