Nu har jag plöjt igenom Mobergs utvandrar epos.

God kväll alla mäniskor.
Nu har jag plöjt igenom Vilhelm Mobergs utvandrar romaner. Man kan se ett mönster i dem hur Moberg resonerar om individens tänkande frihet. Kristina förtröstade på Gud och det ledde till hennes allt för tidiga död. Och Karl Oskar förtröstade sig i första hand på sig själv, mäniskorna och till sist Gud.

Okej! Det är vell dumt av mig att sitta och ifråga sätta statsapparaten som räddat livet på mig åtskilliga gånger. Men ibland funderar man om staten är min egendom eller om jag ägs av staten. Nu är vi inne på liberalism och individens frihet, "svåra saker". Och nu tror jag ju inte Herr Lejonborg har någon lösning på de här problemen utan tvärt om han är verkligen inte speciellt radikal.

Så här låter det när Moberg funderar på problemen.

"Enligt den totalitära ideologierna är vi människor statens egendom, och i egenskap av statsägda varelser uppnår och åtnjuter vi den sanna friheten. Vår uppgift i totalstaten är i första hand att vara medborgare och nyttiga och effektiva delar av ett kollektiv.


Men för min del ansluter jag mig till den äldre och ursprungliga tolkningen av innehållet i ordet frihet. Jag ansluter mig till dem som menar att vi människor icke är skapade till att vara objekt för statsnyttan. Ingenting kan rubba mig ur den övertygelsen och tron, att vårt liv är helt vårt eget — att människolivet från vaggan till graven är ett mål i sig självt."


Det låter inte helt fel. Fortsätter nu med Soldat med brutet gevär. En riktig tegelsten.
Godnatt, vi se´s


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0