Gnarps-Dagen Händelser så här långt.
Raporterade händelser så här långt. Mer info kommer löpande.
Moped-Rally: Start vid Röde Camping, mål på Hembygdsgården. Banan går mellan byns kända landmärken ca 20,5 km. möjlighet till övernattning på Röde Camping. Kontakt Anders"Kröpen" Engström 070-81 04 712.
14.00.Fotboll på Hoppskogen. IFK Gnarp-Bjuråkers GIF
Swapen affisch.
Statoil-cup på Gnarpsviljan.
Under söndan spelas Statoil-cup i fotboll på Gnarpsviljan med start klockan 11.00. Lokala lag medverkar, fika finns att köpa. Välkommen!
Tillgänglighet en av faktorerna.
Hann med och säga hej till Fanny när vi möttes i dörren. Vad hon skulle göra? Hon skulle alldeles ensam ta X-tåget in till Carina i Sundsvall straxt före fyra. På bara tjugo minuter får hon tillgång till hundratals affärer att spendera sina sparslantar i. Det är ett exempel på vad en fungerande kollektivtrafik och tillgänglighet betyder för livskvaliten. En bra kollektivtrafik är en av förutsättningarna för att vi ska kunna vara 3000 innevånare 2021.
Gå med i Facebook-gruppen. Blir vi några kan vi kanske träffas och kläcka lite ideer.:)
SWAPEN en vecka kvar.
Mid Swedens hemsida: www.midswedenrebels.se VÄLKOMMEN!
Bilden är hämtad från fjolårets välbesökta evenemang.
3000 GLADA GNARPSBOR TILL 21.
3000 GLADA GNARPSBOR TILL 2021? GÅR DET?
Vi är knappt 2200 idag. Det är klart att det går. Det finns absolut en väg till 3000 innevånare 2021. Frågan är hur ser den ut? Vad behöver göras? Vägar till att inte blir så finns det gott om. Vart ska man börja ett sånt här arbete? Sören Hermansen sa i sitt energiföredrag om Samsö att alla bor vi mitt i världen. Därför skulle vi börja arbeta där vi bor. 800 fler innevånare skulle innebära mycket för kommunen. När E4 byggts om kommer vi att ha ca 20 minuter till Sundsvall. Skulle det kunna gå på nått sätt? Kan vi skapa förutsättningar. Det fick bli kvällsfunderingen.:)
Projekt orientering i regionen.
Länk till pogram här....
Dagen började med tre föredrag.
Först ut var Arne Eriksson www.aek.nu
Han talade om bla om projektformens fördel när det gällde att komma fram till bra gemensamma välförankrade lösningar. Det jag tog till mig mest, var att svåra frågor är just svåra och kräver avancerade lösningar. Hur gärna man än vill försöka lösa dom med enkla exempel från exempelvis myrstackar och i fågelskockar. Och att det finns möjligheter till samarbete även där problematiken kan tyckas vara oöverkomlig=Samägda problem-delat intresse.
Sen var det Björn Erikssons tur. Med erfarenhet från bla regeringskansli, rikspolischef och landshövding i Östergötland. Han berättade han om vad samverkan kan betyda i praktiken-möjlighet eller omöjlighet?
Björn Eriksson var en otroligt bra underhållare. Fantastiskt kul att lyssna på. Och det var ingen risk att jag inte skulle höra trots att jag är halvdöv. Vad jag minns? Om du inte har ett bra svar på "Varför" du ska driva projekt är det bättre att låta bli. Och det finns två typer av projekt. Där gäller det att se upp. Det ena är för att utveckla någonting men projekt kan oxå användas för att avföra någonting. Dvs ex. berättiga en nedläggning. Här får man nog se upp.:) Vi blev även uppmuntrade att göra det oväntade och med glimten i ögat snabbt driva projekten till kris? För då löser det sig, för i regel så känner vi varandra.
Sist ut var Karin Sjöberg fån APEL. Utvecklingsledare och redaktör för boken lärande utvärdering. Hon talade om vad som är betydelsefullt för ett lyckat projekt. Det var allt från att försöka styra det som inte går att styra, att fokusera på handling eller reflektion, att förändra individer och organisationer och hur man får ett organisatoriskt lärande. Hållbart utvecklingsarbete ska leda till gemensamt lärande. Hon förordade ett aktivt ledarskap av dem som ägde projekten, tydliga roller och ett utvecklingsinriktat lärande som ledde till multiplikatoreffekter. Och till sist kommunikation med de som finansierar projekten.
Ok, sen var det dags för en snabb presentation av de projekt vi kommit dit för att studera och lära oss mer om. Varje projektledare fick två minuter att presentera sitt projekt och utifrån det och intresse fick vi besöka två av dem i miniseminarie form.
Projekten -Projektägare
Design ger lönsamhet- Gävledala designlab.
Har du koll över din E-marknad-IT Rådgivarna
Kultur och upplevelser allt viktigare för regionerna KKN(Kulturella och Kreativa Näringar)- Region Gävleborg
ResursX Resurscentrum för jämnställd tillväxt-IRIS LRC för hållbar utveckling
Framtidens Turism-Tid tillsammans för tillväxt-Hälsinglands Turism
Projekt Öppna dörrar Tillväxt och mångfald-Länsstyrelsen
Hälsingemat i centrum-HälsingeLivs
TIRU, Tillgänglighet för Regional Utveckling-IHT Institutet för Human Teknologi
3M för Hälsinglands näringsliv-Hälsinge Utbildning
Att studera nära arbetslivet-Yrkeshögskola Hälsningland
Med andra ord var det himla svårt att kunna välja två av alla de här intressanta projekten. Men jag började att gå på Kultur och upplevelser allt viktigare för regionerna KKN(Kulturella och Kreativa Näringar)- Region Gävleborg. KKN arbetar med att stärka de kulturella och kreativa näringarna. Och vill utveckla företagandet i sektorn samt att i samverkansformer med andra branscher Att man med kulturen som drag hjälp kan skapa ett mervärde och en ökad efterfrågan. Ex använda kreatörer inom handel. Läs Kulturella och Kreativa Näringars Gungor och Karuseller här http://kulturekonomi.se/uploads/Gungor-och-karuseller_KKN__Nielsen_Stenstrom.pdf
Mitt andra miniseminarium blev hos IHT Institutet för Human Teknologi. Dom jobbar efter principen "design för alla". Dvs alla oavsett ålder, kön, etnicitet eller rörelseförmåga ska kunna ta del av produkter, tjänster och miljöer så långt det är möjligt. Mycket intressant. Här visade man bla som ett exempel att bara genom att använda större text och tydligare annonser kunde attrahera en köpstark grupp som annars bara gått förbi annonsen utan att läsa den. Hur man arbetar med kunskapsspridning för att uppmuntra tillverkare att ta fram lättanvända och lättöppnade produkter. Och vad vilket utanförskap de sociala medierna och tillgängligheten tilll ex bank och internettjänster kan innebära. Eller en sån enkel sak som att ex kommuninformation skrivs med så liten text att inte äldre och synskadade kan ta del av den. Läs mer här http://www.iht.se/
Dagen avslutades med ett panelsamtal där några av projektledarna, arbetsmarknads rep, högskola och region medverkade. Det kom och handla mycket om vad man fick för pengarna som användes till projekt och och vad det gav tillbaka till skattebetalarna. En högst relevant fråga.
Moped-Rally på Gnarps-dagen den 21 maj.
På Gnarps-dagen den 21 maj annordnas ett moped-rally som kommer att gå mellan kända landmärken runt sockna. Tipsfrågor och glada tävlingar fäller avgörandet. Preliminär start i Röde och målgång vid hembygdsgården. Så börja dona med pärlan redan nu.
Mer info kommer om det här evenemanget. Men skicka gärna en intresseanmälan om du vill köra eller ingå i funktionärsstaben. [email protected] Eller ring mig på 073-81 04 712.
// Kröpen
Gnarps-dagen 21/5.
Gnarpsdagen. Ett förslag.
//Kröpen
Bara 25 dagar kvar till SWAPEN.
Mid Swedens hemsida: www.midswedenrebels.se
Bilden är hämtad från fjolårets välbesökta evenemang.