Tankar från Nordanstig.

Nordanstig är en yta med åtta-nio tätorter om Mellanfjärden fortsätter utvecklas. Tätorter och tätorter, men åtminstone orter där det bor mer människor. Har den senaste tiden läst otaligt antal artiklar och insändare om bla elevflykt, som leder till utarmning av kommunen Nordanstig organisationer. I dagarna fick en av de privata utförarna i hemtjänsten kasta in handduken vilket jag tycker var tråkigt då omsorgstagarna verkar mycket nöjda med de tjänster som erbjöds.
 
Ett av problemen när skolor och äldreomsorg ska planeras är avstånden/logistiken. Det är lätt att stirra sig blind på antalet potensiella elever och omsorgstagare mer än avstånd och flödesriktningar. I fallet skolan krävs ex antal elever välja våra skollösningar för att organisationen ska gå ihop. Och väljer elever att åka i andra flödesriktningar ses det som ett problem och det verktyg som sätts in blir att inte erbjuda skolskjutsar till skolor utanför kommunen. Inom omsorgen sliter man med att få ihop logistiken. Långa avstånd mellan omsorgstagarna gör egna hemtjänsten svårplanerad med mycket restid och det blir svårt för de privata utövarna att få någon lönsamhet. 
 
Kommuninnevånarna då trivs de? Ja absolut. I många byar råder nybyggarandade där unga, medelålders och pigga äldre lever livet i  frisk luft och vacker natur. Det är först när man når det läget i livet då man behöver lite hjälp som över 50% av pensionärerna säger att de vill bo i en annan kommun. Då vill man ha nära till affär, hälsocentral, apotek och annan service. Det är helt enkelt inte vårt områdes starka sida.
 
Kan man vända på det här och i stället dra nytta av några av orternas placering och deras närhet till våra grannkommuner trots att de ligger på "fel" sida kommungränsen. Ja genom att tex i fallet med skolan se vart arbetspendlingen går om mornarna och erbjuda eleverna skolskjuts och i stället planera organisationen utifrån de elever vi får kvar i kommunen. För Hasselas del behöver vi ha ett kommunalt högstadium och då kan det ligga kvar i pendlingsriktningen i Bergsjö. Vi kan spara resurser genom att inte försöka vända floderna.
 
Lika så med äldreomsorgen. Kanske skulle vi stödja/samarbeta med Hudiksvall och Sundsvall i deras utveckling av omsorgsboenden när många ändå vill bo i en stad på äldre dar. Finns det bra alternativ i grannkommunerna frigör vi villor till yngre befolkningen och ökar skattekraften. Vi kan tex inte planera för att alla äldre i Nordanstig ska flytta till Bergsjö när de kommer till det läget i livet att de inte kan bo kvar hemma. Men den insikten hoppas jag vi har annars kommer vi att bli besviken.
 
När det gäller hemtjänsten är det nog svårt att uträtta några underverk. Saknar vi attraktiva boendeformer för våra äldre vill de nog bo kvar hemma så länge de kan. Och det här är också en grupp som de komunala resurserna måste räcka till.
 
Jag vill helst inte dra in klyshan vindskydd och väderkvarnar men finns det ett utbud och flöden vi kan dra nytta av ska vi inte tveka. Att tänka i gränser, innan och utanför, gör att vi låser oss i tanken. Det viktiga är att det finns bra alternativ för befolkningen oavsett vilket läge i livet de befinner sig i mer än att försöka försvara en statisk organisation. Det är först när organisationen blir flexibel som det finns resurser att spara. Det måste gälla även framtida kommunal bemanning där man i små kommuner bör undvika att sätta ettiketter på vad personal ska ha för arbetsuppgifter, utan mer ha en personalstab som kan användas över hela linjen där resurserna behövs bäst för tillfället. 
 
// Kröpen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0