Rödegemenskapen i framtiden.

De gamla temporära barackbostäderna i Röde som nästan är helt rivna idag, byggdes en gång i tiden som pensionärslägenheter till byns äldre befolkning. De användes långt efter att bäst före datumet hade gått ut och då hade byns ungdommar också hittat dit. 1990 flyttade ett ungt par dit och bosatte sig i en etta i lägenhetslängan närmast genomfarten till harvens väg. Det var på många sätt ett unikt boende. Gamla och unga i en salig blandning. Unga tjejer, gamla gubbar, medelålders, unga pojkar och tanter. Förståelsen mellan grannarna var av naturliga skäl inte alltid den bästa men i det stora hela fungerade det mesta perfekt. De unga hjälpte de äldre och de äldre passade och uppfostrade de yngre med varierande resultat. Det var ett givande och tagande mellan generationerna och jag kommer ihåg det som en fin tid.

Hela den här betingelsen fick då ett namn "Rödegemenskapen". Var det var är svårt att sätta fingret på, men det var något kollektivt med hela paketet. Börje Lindblom gick för ett tag sen ut och önskade lägenheter på området vilket var jättebra. Rödegemenskapen skulle kanske anrikas och sättas igång igen. Och vad som går och göras av det lämnar en hel del över till fantasin. Här är det läge för ideer och jag tänker köra fram en. Därmed är det inte sagt att jag inte är för byggande av lägenheter, utan tvärtom de kan kanske byggas i samma anda som i mitt förslag.

Odlings- och trägårdsarbete är en sak som är på tapeten idag. Många har inte möjligheten. Idag skattas också social samvara i verkliga livet högt. Den gemensamma nämnaren för det måste vara kolonilotten och samvaron i en koloniträgårds förening. Det här är en folkrörelse och ju mer man gräver i det desto mer förstår man hur omfattnde verksamhetet är runt om i landet. Här får du dåde gröna fingrarna och och samvaro i samma paket 4-6 månader om året.

Ideén: dela upp Rödegemenskapen i kolonilotter, alt bilda Rödegemenskapens koloniträdgårds förening. 




Rödegemenskapen sett från väster mot E4. Nu en blommande äng.



Det här är vad som återstår av Rödevägen uppe vid RG.



Rödegemenskapen sett från öster. Cykelstigen går rakt igenom där vår gamla lägenhet låg.



Skapas ny kolonilotts områden idag? Ja tex i Luleå planeras ett område på 80 kolonilotter á ca 150 m2.
Se länk här.. 

Vilkor för byggnader. http://www.lulea.se/download/18.58f31cac12e0d50bc7f80006499/Bilaga1_kolonilotter.pdf

Plan- http://www.lulea.se/download/18.58f31cac12e0d50bc7f80006496/PB_11-02-20.pdf  och genomförandebeskrivning http://www.lulea.se/download/18.58f31cac12e0d50bc7f80006493/2_genomf.pdf




Kolonierna kom till för dryga ut kassan och förse hushållen med grönsaker. Numera har de anrika föreningarna i städerna hög status och kön är lång för att  komma över en lott. Arkitekter var tidigt ute och ritade de små husen. Standard mått i de föreningar jag tittat på verkar vara 6 kvadrat men idag verkar stugor upp till 15 kvadrat vara populärt.



Det finns också nyritade förslag.



Och plats för odling ska det ju också finnas. Nu har jag tagit upp kolonilotter här på bloggen. Men jag tror att det här skulle göra lägenheter attraktiva om de här behoven kunde fyllas. Kanske skulle en sån här verksamhet passa ännu bättre i ett av kommunens attraktiva områden. Här kunde både ortsbefolkning och semesterfirare mötas. En servicebyggnad skulle behöva byggas i anslutning till området. Alla skulle må bra av att uppleva Rödegemenskapen.:)

Samlade lite länkar här nere. Det finns hur mycket som helst att hitta på nätet.

http://kolonitradgardsforbundet.se/

http://kolonilotter.com

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=plI1Luo9lPE

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kolonitr%C3%A4dg%C3%A5rdar_i_Stockholm

http://www.sundbybergskolonitradgardsforening.se/blanketter/blankett23.pdf

http://www.alltomfritidshus.se/Articles/KOLONISTUGA-med-plats-for-allt/


Kommentarer
Postat av: Jonas Fernström

Hyllar förslaget om det innebär ett bygge

av billiga ungdomslägenheter.

Lyft fram RG för en ny generation.

2012-02-02 @ 12:54:04
Postat av: Kröpen

Stycka av tomter för passivhus skulle också vara ett alternativ. Rödegemenskapen kunde bli början på Gnarps framtida bebyggelse.ex. http://globalhus.se/



http://www.moelven.com/se/Goda-Rum/Aktuelt/Aktivt-passivhus-i-Sandnes/?gclid=CJiznafh_60CFeRXmAodFWEztw

2012-02-02 @ 18:00:04
Postat av: Jörgen Åslin

Intressanta ideer tycker jag. Detta vore något att titta närmare på. Allra helst en blandning av kolonilott och billigt ungdomsboende där bla ungdomar skulle ha en chans att kunna odla saker och ha en egen liten uteplats.

2012-02-03 @ 11:48:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0