Så för att skörda.

Nordanstig har på relativt kort tid förlorat tre produktionsenheter. Trima, Kvarnmons bleck och slutligen Tjärnviks Trä. Gemensamt för företagen var att de ägdes av bolag utanför kommunen. Vill vi ha kvar lokala jobb och skatteintäkter behövs ett lokalt ägande. Vi har många mindre företag. Några av dem har säkerligen en dröm om anpassade lokaler. Det är här jag känner att vi skulle kunna göra någonting.

Om vi tar de lokaler vi eventuellt har till förfogande Trima och Tjärnvik så är det offantligt stora lokaler för en av kommunens medelentreprenörer. Entreprenören behöver lagomt stora lokaler och för vår marknad anpassade hyror. Det är här vi som kommun behöver visa framfötterna. Dvs, förvärva och driva en lokal tills antalet hyresgäster själva bär verksamheten som sen ombildas till fastighetsbolag eller säljs. Kanske kunde ett lokalt bioenergiföretag sköta driften redan från början, och de restprodukter som kommer från eventuell träindustri kunde säljas dit och återanvändas som bränsle och anläggningen kunde bli till en del självförsörjande. Pendlingen och infrastrukturen är livsviktig för oss lika viktigt är det att försöka hitta vägar utnyttja de resurser vi har här hemma.

Hur har man gjort på andra ställen. Hittade den här från Ovanåkers kommun och vad de gjorde då Timber Jack försvann därifrån. Ovanåkers Kommun-Från kris till utveckling Tryck här...

//Kröpen

Kommentarer
Postat av: Jörgen Åslin

Mycket intressant läsning Kröpen. Det vore fantastiskt om vår kommun kunde visa ett sådant engemang men tyvärr tycks deras roll vara att endast stärka centralorten och i övriga frågor är dom tandlös och kan inte ta ett enda beslut utan 100000 tals kronor i konsultarvoden och flera års långbänkt utan resulat. Jag tror att det skulle behövas ett privat koperativ av eldsjälar som skulle investera någon av dessa lokaler för att ha en chans att hålla lokalt marknadsmässiga hyror som skulle passa lokala företag. Om det stämmer det som Thomas Zetterqvist skriver så kan jag bara gratulera Ovanåkers kommun. Bra arbetat.

2012-02-09 @ 09:11:30
Postat av: Kröpen

Ja det är svårt att inte inspereas Precis som han skriver är det bra om man försöker. Det behöver inte alltid bli rätt. Men det är lik väl det enda sättet att komma framåt.

2012-02-09 @ 09:33:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0