Den kommunala organismen

 
Imorgon startar den politiska höstterminen för mig. Det är väl med lite blandade känslor. Som politiker har man väl egentligen två uppgifter. Att se till att den kommunen går ihop, och levererar en för medborgarna fullgod service. + att driva lokala utvecklingsfrågor så att vi på sikt kan växa befolkningsmässigt eller åtminstone bibehålla invånarantalet.
 
Och det är just balansen med de här uppgifterna som är dilemmat. De mesta av resurserna går åt till att få den juridiska personen kommunen att överleva och ge innevånarna den basservice, vård, skola och omsorg etc. En för liten andel resurser blir kvar att driva utvecklingsfrågor med.
 
Om vi tänker på kommunen då. Vem äger den? Ja det är ju vi kommuninnevånare tillsammans och vi förväntar oss service och skydd av den samma. Vartifrån hämtar kommunen sin näring om vi tänker på den som en organism? Jo den kommer ju från oss kommuninnevånare. Här är den medborgarnytta skattebetalarna känner väldigt viktig för att de ska vara motiverade att ge näring till organismen.
 
Vårt problem (politikerna) är att leverera medborgarnytta till kommuninnevånarna så att de tjänster kommunen erbjuder känns meningsfulla och att flödena går mellan  kommuninnevånarna och organismen och inte vänder och flödar i motsatt riktning till andra kommuner. Kommer kommunens verksamhet inte en betydande del av kommuninnevånarna till gagn då stryper vi näringstillförseln och organismen får ännu svårare att klara sig. Här i ligger utmaningen.Över hundra elever går i skolan i grannkommunerna. Över 50% av pensionärerna svarar i en enkät att de önskar leva sitt kommande pensionsliv i en annan kommun.  Kan vi vända skutan? Kan vi göra saker annorlunda än hur de har gjorts de senaste åren? 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Sverker Söderström

Utmärkt att Du konsekvent betonar medborgarnyttan.

2012-08-15 @ 11:23:07
Postat av: Karl-Erik Nordlund

Du har en stor utmaning framför dig, kan en enskild politiker leva upp till detta?

2012-08-18 @ 07:24:48
Postat av: Sven Norman

Finns det några exempel på lokala utvecklingsfrågor, som f.n. drivs av kommunen? Och med vilka förväntade resultat?

2012-08-21 @ 19:00:29
Postat av: Kröpen

De mindre projekten tror jag det är lyckligast om föreningar får driva via utvecklingsmedlen. Men då vill det till att det blir någonting över till utvecklingsmedel också. Sen skulle jag vilja att det fanns kraft att skapa en företagsby vid ex.vis Tjärnvik eller Trima Lokalen med målet att den kunde bli självförsörjande och fristående. Jag tycker att de medel som avsatts för Trollskaskogen varit lyckade. Gynnar besöksnäringen och ger lokala jobb även till ungdomar. Men det bästa är om initiativen kommer från kommuninnevånarna och det finns medel att söka. Toaletter längskusten och hålla leder iordning vore någonting kommunen kunde jobba med. Skapa förutsättningar.

2012-08-21 @ 20:27:41
Postat av: Sven Norman

Min känsla är att utvecklingsinitiativ i vår kommun i huvudsak endast kommer från föreningsliv. Det är givtevis inget fel att föreningar tar initiativ och gör något! Det hoppas jag fortsätter. Men i normala kommuner finns det folk som jobbar med utvecklingsfrågor och söker samarbete med föreningar och företag m.fl. I Nordanstig är detta en utopi. Här är det tvärtom. Här initierar föreningar och andra idéer och försöker övertyga kommunen om att hjälpa till. Vilka kommunala utvecklingsinitativ har kommit de senaste fem åren och vad har de givit?

2012-08-21 @ 21:12:57
Postat av: Kröpen

Jag tror vi alla (speciellt politikerna) behöver fundera över varför organisationen skapats och vilken grundideen är. Vad än svaret är på frågan tror jag vi står en bra bit från det idag. Om vi inte riktigt har det svaret då är det hart när omöjligt med att sätta målen. Om vi tar industrispåret i Tjärnvik där kommunen i högsta grad var involverad kändes det då som en vettig linje att driva. Men idag med facit i hand känns det rätt meningslöst. Om det en sån gång har varit jobben man tänkt på har det varit bra om man kunnat få några utfästelser från företagets sida. Sen kan man ju fundera om det är vår huvudsyssla att investera i järnvägar och vindsnurror. I vindsnurrornas fall är det nog den enda möjligheten att få reda på om de är kommersiellt gångbara att satsa allmänna medel. Jag tror vinstintresset är för litet i dem. Om det är en bra ide. Det får tiden utvisa men det är helt klart en risk.

2012-08-21 @ 21:57:53
Postat av: Kröpen

Men det handlar väl om kompetens och på vilka områden vi har den. Visst finns det delade meningar om LIS-områdena. Men det är ändå efter Nordanstigsmått bra arbeten. Önskar vi kunde leverera något liknande inom näringsliv och friluftsliv.

2012-08-21 @ 22:16:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0