Kvällsfunderingar.

Sitter och pluggar inför OL-nämnden imorgon. Resurserna är små för den lilla kommunen med en växande äldre befolkning. Här krävs uppfinningsrikedom för att klara alla åtaganden framöver. Vi är helt utelämnade till duktiga lokala entreprenörer och investeringar utifrån för att behålla skattekraften. Politikerna kan fördela skattekronorna och skapa förutsättningar men för att få några jobb och framtid behövs duktiga företagare. Fast det ideella är oxå viktigt för oss. Här i Gnarp är vi välsignad men lite fler kidz vore kul.

Appropå det ideella Vi i kommunen är på god väg att ta över en samlingslokal vars förening har en ansträngd ekonomi. Inte ett alls ovanligt tillstånd för kommunens föreningar. Lokalen är viktig, lika viktig som alla de andra samlingslokalerna i kommunen. Jag kan inte låta bli och tänka på de fortsatta förutsättningarna för vårt tvåårs projekt Nordanstigs Föreningsråd. Mycket av tillkomsten av rådet var att kommunen hade begränsade resurser att stödja de ideella föreningarna Ett sätt att frigöra kapital och bistå med administrativa tjänster. Men vilka signaler sänder det här ut och hur ser förutsättningarna ut för Föreningsrådet ut fortsättningsvis 

Det är här det känns haltande. Om kommunen går in och äger en lokal som ska skötas av en förening vars ide är att äga och driva lokalen. Hur kommer då att den fortsatta föreningsfeelingen att se ut och vem är tex huvudman för uthyrningen. Vilken sak jobbar man för? Och vilken signal skickar vi ut till de övriga föreningarna i kommunen vars lokaler jag tror vi aldrig kommer att kunna ta över när de har ekonomiska problem. Vad är då skillnaden på den här lokalen och de övriga? Jo kommunen har verksamhet i lokalen.

Det finns en lokal som kan likställas med den i kommunen, som en förening äger och som kommunen nyttjar, Gnarpsviljan. Där står kommunen för värmen och en del lokal- och fastighetsvård men föreningen är ändå en fri förening. Ett mycket sundare förhållande. Föreningen äger lokalen och sköter bokning och annat administrativt Jag tycker att det här alternativet är det intressantaste och mest livskraftiga i långa loppet och kommunen äger inte lokalen.

Som det ser ut i dagsläget tillhör det inte kommunens kärnverksamhet att äga samlingslokaler men målet ska vara att vi genom god ekonomisk hushållning ska kunna erbjuda drifts- och investeringsbidrag. Hjälp föreningen upp på fötter och ge dom bättre förutsättningar att driva lokalen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0