Regionfullmäktige i Bollnäs 18/11

Blev invald som ersättare i regionsfullmäktige efter Halbast Dilan och idag var det dax att vara med för första gången. Platsen var folkhögskolan i Bollnäs där landstingsfulmäktige också brukar sammanträda. Fick också chansen att tjänstgöra som ersättare för Monica och det var extra roligt att ha rösträtt.

I punkten regionsstyrelsen informerar fick vi lyssna på föredragningar om KKN Kreativa och Kulturella Näringar, RUS Regional Utvecklings Strategi och hur man bla jobbat mot EU med Botniska Korridoren. RUS och Botniska korridoren föredrogs av en Gnarpsbo i förskingringen, Magdalena Berglin. Magdalena gjorde dunderbra ifrån sig och Åke och jag var stolt som tuppar och berättade för alla som orkade lyssna att hon minsann var från Gnarp.  

Av dagens 16 punkter var det väl en som gav upphov till intensivare debatt. Frågan om ett inriktningsbeslut att bilda en regionkommun. Själva bildandet fanns det tydlig majoritet för. Vad som skulle vara målet med regionkommunen skilde nog lite mellan grupperna. De flesta tyckte att bildandet skulle bli en bra plattform för att anpassa Gävleborg innan en utökad regionalisering med fler län, andra tyckte att regionkommunen var en bra bestående lösning och några ville avvakta till eventuella statliga ställningstaganden i frågan. Efter en lång debatt blev det ett inriktningsbeslut att ansöka för att bilda en regionkommun. Andra intressanta frågor var KD´s förslag "att ett nytt Regionalt utvecklings program behövs", antagande av Näringslivsprogram och kommunernas övertagande av hemsjukvården. Vill ni titta på hur debatterna gick kan ni följa länken. Magdalena går ut efter infon om KKN under Regionalstyrelsen informerar. http://www.regiongavleborg.se/1/om-webbplatsen/nyhetsarkiv-aktuellt/nyheter/11-18-2011-se-regionfullmaktiges-sammantrade-pa-webb-tv.html 

Det var en bra dag i Bollnäs. Fick lyssna till massor av duktiga talare och få lite inblick i hur större parlament jobbar. Vad jag tycker i regionsfrågan? Jag tror det är bra att anpassa länet till regionstänket där landsting och länstyrelseverksamhet ska in under samma paraply, oavsett vilka län vi kommer att docka ihop med i slutändan.:)

//Godnatt


Kommentarer
Postat av: sverker söderström

Många förkortningar.

Vad betyder de - tydligt - för till exempel en kvinna från Bosta i Gnarp?

2011-11-19 @ 19:37:19
Postat av: Kröpen

KKN eller Kulturella och Kreativa Näringar är ett försök att föra samman det konstnärliga med det vi är van som vanligt företagande, och på så sätt hitta på något nytt och bättre.

RUS eller den regionala utvecklingsstrategin är tänkt att ersätta RUP som betyder det regionala utvecklingsprogramet. Skillnaden mellan strategi och program är att man vill tala om exakt vad vi ska göra istället för att bara ha en massa ideer som vi kanske aldrig förverkligar.



2011-11-20 @ 00:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0