Tur till Åstjärn och tankar om närdemokrati.

Tog vinterns första tur till Åstjärn idag. Lämplig temperatur och en lite blyg sol som tittade fram. Jag började med en lov ner till ån för att kolla efter min ev utterkompis. Men när han inte var hemma fortsatte jag upp emot skogarna. Tänkarna idag gick till olika former av närdemokrati. 2006 tillsatte regeringen pengar för utveckling av närdemokrati. Några kommuner sökte pengar för arbete och utvärdering bla Hudiksvall där arbetet nu avslutats. Men ska en ort som exempelvis våran klara sig och utvecklas i tider av kommuners sämre ekonomi och en ökad regionalisering vill det till att medborgare engagemanget är bra. Egentligen har vi bara två möjligheter till utveckling här hemma. Sånt vi kan göra tillsammans i föreningar, nätverk och att kunna uppmuntra företag och privat personer till investeringar för att på så sätt få utveckling. Vi behöver helt klart fler boenden. Både villor och hyreslägenheter för att kunna växa. På 70-talet anlade kommunen tomter och lokala företag satte upp villor. Frågan är hur vi skulle kunna få en sån utveckling idag. Speciellt som nybyggda hus marknadsvärde inte kommer upp i byggkostnaden. Men varför inte. Kanske kan någon privat aktör frigöra tomter i närområdet. Och med nya E4 kommer restiden att förkortas avsevärt till Sundsvall och det i sin tur kunde innebära att villapriserna ökar. Ska vi få utveckling i Gnarp så är vi nog till stor del hänvisad till kapitalismen och naturligtvis som alltid till kooperativa lösningar.

Åter till tankarna om närdemokrati. Ett Gnarps Medborgarråd med ett tillhörande medborgarutskott kunde kanske vara en bra modell att tillvarata våra intressen. Åter till skidåkningen. Jäklar vad det gick undan på hem vägen.:)



Två glada tanter på spark på väg upp mot tjärnen. En gammal farbror på skidor ligger bakom.



Vägen är uppbruten i vinter. Perfekt för travhäst träning.



På tjärnen träffade jag tre glada fiskare. Besökte oxå badplatsen. Det känns lite avlägset med ett dopp. Men hipp happ ska jag i.



På väg hem. Solen var som sagt var blyg. Men molnen var vackra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0