Projekt orientering i regionen.

Jag hade turen att få delta i en dag på Bollnäs folkhögskola om och kring projekt. Temat var "Gemensamt lärande mellan projekt i Region Gävleborg".  Jag representerade kommunens OL-nämnd. Där hade man möjlighet att få en överblick av några av de projekt som pågår i regionen, få en bättre förståelse för vilka möjligheter och svårigheter det innebär att driva projekt. Hur olika projekt ska kunna hitta, samverka och dra nytta av varandra. Jag tror inte riktigt att jag är riktigt kompatibel med mycket av den information jag fick men jag ska försöka lämna en liten redovisning och några reflektioner.:) Ni kan söka på projekten och på så sätt få veta mer om dom.

Länk till pogram här....

Dagen började med tre föredrag.
Först ut var Arne Eriksson www.aek.nu
Han talade om bla om projektformens fördel när det gällde att komma fram till bra gemensamma välförankrade lösningar. Det jag tog till mig mest, var att svåra frågor är just svåra och kräver avancerade lösningar. Hur gärna man än vill försöka lösa dom med enkla exempel från exempelvis myrstackar och i fågelskockar. Och att det finns möjligheter till samarbete även där problematiken kan tyckas vara oöverkomlig=Samägda problem-delat intresse.

Sen var det Björn Erikssons tur. Med erfarenhet från bla regeringskansli, rikspolischef och landshövding i Östergötland. Han berättade han om vad samverkan kan betyda i praktiken-möjlighet eller omöjlighet?
Björn Eriksson var en otroligt bra underhållare. Fantastiskt kul att lyssna på. Och det var ingen risk att jag inte skulle höra trots att jag är halvdöv. Vad jag minns? Om du inte har ett bra svar på "Varför" du ska driva projekt är det bättre att låta bli. Och det finns två typer av projekt. Där gäller det att se upp. Det ena är för att utveckla någonting men projekt kan oxå användas för att avföra någonting. Dvs ex. berättiga en nedläggning. Här får man nog se upp.:) Vi blev även uppmuntrade att göra det oväntade och med glimten i ögat snabbt driva projekten till kris? För då löser det sig, för i regel så känner vi varandra.

Sist ut var Karin Sjöberg fån APEL. Utvecklingsledare och redaktör för boken lärande utvärdering. Hon talade om vad som är betydelsefullt för ett lyckat projekt. Det var allt från att försöka styra det som inte går att styra, att fokusera på handling eller reflektion, att förändra individer och organisationer och hur man får ett organisatoriskt lärande. Hållbart utvecklingsarbete ska leda till gemensamt lärande. Hon förordade ett aktivt ledarskap av dem som ägde projekten, tydliga roller och ett utvecklingsinriktat lärande som ledde till multiplikatoreffekter. Och till sist  kommunikation med de som finansierar projekten. 

Ok, sen var det dags för en snabb presentation av de projekt vi kommit dit för att studera och lära oss mer om. Varje projektledare fick två minuter att presentera sitt projekt och utifrån det och intresse fick vi besöka två av dem i miniseminarie form.

Projekten -Projektägare
 
Design ger lönsamhet- Gävledala designlab.
Har du koll över din E-marknad-IT Rådgivarna
Kultur och upplevelser allt viktigare för regionerna KKN(Kulturella och Kreativa Näringar)- Region Gävleborg
ResursX Resurscentrum för jämnställd tillväxt-IRIS LRC för hållbar utveckling
Framtidens Turism-Tid tillsammans för tillväxt-Hälsinglands Turism
Projekt Öppna dörrar Tillväxt och mångfald-Länsstyrelsen
Hälsingemat i centrum-HälsingeLivs
TIRU, Tillgänglighet för Regional Utveckling-IHT Institutet för Human Teknologi
3M för Hälsinglands näringsliv-Hälsinge Utbildning
Att studera nära arbetslivet-Yrkeshögskola Hälsningland

Med andra ord var det himla svårt att kunna välja två av alla de här intressanta projekten. Men jag började att gå på Kultur och upplevelser allt viktigare för regionerna KKN(Kulturella och Kreativa Näringar)- Region Gävleborg. KKN arbetar med att stärka de kulturella och kreativa näringarna. Och vill utveckla företagandet i sektorn samt att i samverkansformer med andra branscher Att man med kulturen som drag hjälp kan skapa ett mervärde och en ökad efterfrågan. Ex använda kreatörer inom handel. Läs Kulturella och Kreativa Näringars Gungor och Karuseller här http://kulturekonomi.se/uploads/Gungor-och-karuseller_KKN__Nielsen_Stenstrom.pdf

Mitt andra miniseminarium blev hos IHT Institutet för Human Teknologi. Dom jobbar efter principen "design för alla". Dvs alla oavsett ålder, kön, etnicitet eller rörelseförmåga ska kunna ta del av produkter, tjänster och miljöer så långt det är möjligt. Mycket intressant. Här visade man bla som ett exempel att bara genom att använda större text och tydligare annonser kunde attrahera en köpstark grupp som annars bara gått förbi annonsen utan att läsa den. Hur man arbetar med kunskapsspridning för att uppmuntra tillverkare att ta fram lättanvända och lättöppnade produkter. Och vad vilket utanförskap de sociala medierna och tillgängligheten tilll ex bank och internettjänster kan innebära. Eller en sån enkel sak som att ex kommuninformation skrivs med så liten text att inte äldre och synskadade kan ta del av den. Läs mer här http://www.iht.se/

Dagen avslutades med ett panelsamtal där några av projektledarna, arbetsmarknads rep, högskola och region medverkade. Det kom och handla mycket om vad man fick för pengarna som användes till projekt och och vad det gav tillbaka till skattebetalarna. En högst relevant fråga.

Kommentarer
Postat av: Karl-Erik-Nordlund

Vad jag förstår så har du kommit in i en helt ny värld.

Man lär sig mycket, allt låter så bra, men försök att omsätta något i praktiken. Då börjar svårigheterna.

KEN

2011-02-14 @ 07:39:34
URL: http://ken.nunet.se/wordpress
Postat av: Kröpen

@Karl-Erik Det var onekligen en anorlunda upplevelse. Men jag blev än mer övertygad om att vårt arbete i fronten varit framgångsrikt om man väljer att kalla det för projekt.

2011-02-14 @ 08:17:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0