När armodet kom till byn.

Fredagsbetraktelsen.

Efter att ha läst en insändare i dagens HT har jag förstått att armodet nått centralorten. Vilket jag tycker är trist. Det var emellertid länge sedan armodet nådde Gnarp. Centalorten har drabbats av naturligt armod. I vårt och de andra tätorterna i kommunen handlar det dels om ett konstruerat armod till fördel för centralorten. Trots att det går att devalvera servicen år efter år når man till slut en punkt där verkligheten kommer i kapp även det man vill försöka rädda. 

Tillslut skramlar det till ute på tomten och genom fönstret ser man att Verkligheten har kommit på besök. Han har parkerat sin rostiga gamla cykel utanför väggen. Men hav förtröstan. Med dagens utbyggda infrastruktur hävdar forskare att vi inte har någon statsbildning längre. Vi är inte i behov av service vid en punkt då servicen kommer till oss i stället. D v s vi behöver ingen centralort längre. Varje ort och by i kommunen är sina egna centralorter där det står varje medborgarna fritt att utveckla sina liv och sin boendemiljö. Då kan varje medborgare bli sin egen stadsplanerare.

Nu har vi ju som jag sa ingen statsbildning längre och då kanske vi inte behöver en stadsplanerare heller. Och jag tror att Bergsjö har en enorm utvecklingspotential och en stark inre kraft om innevånarna själv tar initiativet och driver utvecklingen. Byn har fina bostadsområden och har ett naturskönt läge. Det finns en hake, Bergsjö måste komma ut ur den kommunala kuvösen. Växtkraften är dålig därinne. Jag kommer ihåg ett Bergsjö med elupplyst slalombacke där kommunens alla ungar åkte skidor varje tisdag och torsdagskväll. Bergsjö var ett torn dit innevånarna ville. Försök hitta den känslan igen.


Ett litet exempel. Under första hälften av förra århundradet blomstrade handeln i Bergsjö och förutom Hudiksvall och Sundsvall var det den närmast att betrakta som en liten köping och mötesplats för innevånarna i de andra tätorterna. Visst hade handeln minskat vid tiden för kommun sammanslagningen. Men kombinationen Nordanstigs kommun = Bergsjö har inverkat negativt på handeln då kommunens övriga innevånare istället undvikit att besöka den i deras ögon gynnade orten. En liten finess att nämna är att centralorten i Åre kommun är Järpen vad det nu kan ha betytt för utvecklingen där.:) 

Länkar: HT http://helahalsingland.se/asiktstorget/insandare/1.1877413-nu-ar-mattet-ragat

Jerker Söderlind http://jerkersoderlind.blogspot.com/




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0